Nieuws

Zoektocht naar alternatieve bodemmaterialen

Gepubliceerd op
24 februari 2014

De vrijloopstal blijft zich ontwikkelen. Verschillende veehouders zijn opzoek naar alternatieve bodemmaterialen. Zo ook Arjan Aarts uit Sprundel. Hij probeert een bodem van gehakselde tomaten en paprika planten.

In 2010 bouwde Arjan Aarts een vrijloopstal voor jongvee en droge koeien. De koeien kunnen zowel van de voergang vreten als uit een mobiele voerbak. Onder de bedding ligt een beluchtingsvloer waarmee lucht de bodem ingeblazen wordt.

De bodem van de vrijloopstal bestond eerst uit groen compost. In de zoektocht van Aarts heeft hij ook kaf gebruikt als strooisel. Maar kaf is beperkt voorradig en stuift enorm. Deze winter experimenteert Aarts met gehakselde tomaten en paprikaplanten van topstrooisel. Het materiaal heeft een droge stof percentage van 45-50 % en werkt als een spons. Het kan ongeveer 2x zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Het bevat veel organische stof, heeft een goede draagkracht en de hoeveelheid aan hitteresistente bacteriĆ«n is nihil. Het materiaal is wat duurder dan compost.  Deze winter bekijkt Aarts of het materiaal geschikt is als bodem voor een vrijloopstal en welke aanpassingen wellicht nog nodig zijn om het bodemmateriaal te optimaliseren.