Nieuws

Wisselende opkomst Miscanthus

Gepubliceerd op
29 augustus 2012

Ruim 2 maanden na het planten van de Miscanthus wortelstokken groeien de planten goed, zo laat het praktijknetwerk Slaap Zacht weten.

“Logisch na zo’n natte zomer”, zegt Hans Pronk vader van netwerkdeelnemer Chiel Pronk. "Onze Miscanthus is geplant op een opgespoten stuk met zand in Almere. Te arm voor grasteelt maar we hebben goede verwachtingen dat de planten veel strooisel gaan opleveren."

De maatschap Pronk runt een melkveebedrijf annex paardenpension in het Noord-Hollandse Naarden onder de rook van Amsterdam. Voor het paardenpension gebruikt de maatschap veel strooisel. De maatschap heeft op diverse plekken grond gepacht voor de voederwinning, echter niet elke plek is daarvoor geschikt. Daarom zijn ze sterk geïnteresseerd in de teelt van Miscanthus.

De voorbewerking en daarmee het werk van de plantmachine was niet ideaal. "We hebben zo’n 10-20% missers bij het planten." Dit is eveneens het geval bij de andere netwerkdeelnemers. "Na het planten hadden we ook veel last van onkruid in het gewas", voegt Hans toe. "Ons is verteld dat juist in het eerste jaar de opkomst van Miscanthus cruciaal is. Vandaar dar we besloten hadden het onkruid mechanisch te bestrijden." Geen doen zo bleek later. Netwerkdeelnemer Frans Jan ter Beek uit Muiden had het onkruid succesvol chemisch bestreden. "Dat hebben we gekopieerd en blijkt een goede keuze. We krijgen nu wat last van vraatschade van kleine huisslakken in het gewas. Kijken of en hoe we dat kunnen oplossen." Pronk is hoopvol over het vervolg en verwacht nog veel te moeten leren over Miscanthus. “Daarvoor is het netwerk ideaal.”