Nieuws

Voeding heeft onmiskenbare invloed op ontwikkeling penswand melkvee

Gepubliceerd op
12 januari 2012

Een suboptimale penswerking heeft direct een negatieve invloed op de hoeveelheid energie die in de koe beschikbaar komt en dus op de melkproductie en energie balans.

Vooral rondom afkalven en tijdens vroege lactatie zijn er grote veranderingen in voeding en het functioneren van de melkkoe. Die veranderingen vragen om een sterke aanpassing van de pens. De kennis over deze aanpassing staat nog in de kinderschoenen, blijkt uit een recent overzichtsartikel in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift. In dit artikel zijn ook de resultaten beschreven van een pilot-proef waarin deze aanpassingen onderzocht werden.

In deze pilot-proef werd gekeken naar een snel en trager schema van toename van krachtvoerverstrekking na afkalven op pens functioneren. De manier van krachtvoer opbouw na afkalven had een duidelijke invloed op de ontwikkeling van de penspapillen en van het pensepitheel. Bovendien leken de verschillen in ontwikkeling van de penswand na 12 weken nog steeds door te werken op de absorptiesnelheid van nutriënten uit de pens, wat nog niet eerder is aangetoond. Nog lang niet alle achtergronden van de ontwikkeling en het functioneren van de penswand in de transitieperiode zijn echter duidelijk. Om die reden worden deze verder onderzocht in het project ‘Met een gezonde pens vooruit’.

Lees de samenvatting van het artikel op: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377840111004998
Bannink, A., Gerrits, W.J.J., France, J., Dijkstra, J. Variation in rumen fermentation and the rumen wall during the transition period in dairy cows. Animal Feed Science and Technology, DOI:10.1016/j.anifeedsci.2011.12.010.