Nieuws

Vers gras: Dashboard geeft inzicht in opname weidegras

Gepubliceerd op
16 maart 2015

Het praktijknetwerk 'Dynamisch weiden' heeft een vers gras 'Dashboard' ontwikkeld dat inzicht geeft in de weidegras opname van de melkkoe. Deze cijfers geven de veehouders uit het praktijknetwerk veel nieuwe kennis en inzicht om hun beweiding te optimaliseren.

De afgelopen twee jaar is het Dashboard uitvoerig getest door de deelnemers van het praktijknetwerk. Op basis van de bijvoeding, het aantal koeien en de melkproductie kan het programma per dag berekenen hoeveel weidegras er is opgenomen. Deze informatie kan vervolgens worden weergegeven in een grafiek.

Overzichtsgrafiek uit 'Versgras Dashboard'
Overzichtsgrafiek uit 'Versgras Dashboard'

Hieronder is een voorbeeld te zien uit het vers gras Dashboard van een grafiek van het melkveebedrijf van Richard Korrel uit Ouderkerk a/d Amstel. De verschillende kleuren staan voor een voedermiddel en de lichtgroene kleur staat voor de opname van weidegras. De grafiek laat zien dat de koeien vanaf april ongeveer 10 kilogram droge stof uit weidegras per dag opnemen en dat deze opname pas rond 1 september onder de 10 kilogram droge stof zakt.

Download

Het programma is nu ook te gebruiken buiten het praktijknetwerk. Download hier het 'Versgras Dashboard'.