
Nieuws
U kunt het wel schudden
Één van de doelstellingen van het praktijknetwerk ‘Heerlijk Helder Hooi’ is het uitzoeken of er methoden zijn om beter en sneller hooi te maken. Bij het KTC Zegveld kregen we de mogelijkheid om op één perceel meerdere varianten van hooi maken uit te testen. De vraag is: hoe krijg je het beste resultaat?
De leden van het netwerk hebben de volgende verschillende bewerkingen bij het maken van hooi uitgevoerd:
- Tijdstip van maaien
Algemeen wordt geadviseerd om ’s middags te maaien, zodat het gras op stam is gedroogd en het suikergehalte verder is opgelopen door de zon. - Al dan niet kneuzen
Gras wordt bij het maaien gekneusd om het droogproces te versnellen door de celwand te breken, zodat het celvocht kan verdampen. - Moment van schudden na het maaien
Sommigen schudden meteen na het maaien, anderen wachten liever een paar uur, mede afhankelijk hoe nat de grond is.

Op het KTC Zegveld hebben we een perceel in acht vakken verdeeld. Per vak kreeg het gras op de dag van maaien een aparte behandeling. Elke dag zijn monsters genomen, om het droge stof gehalte te bepalen. De tijdstippen van monsteren en de resultaten ziet u in de onderstaande tabel.
Maaidatum was 15 juli, oogstdatum 18 juli.
Overzicht proefvelden

Opvallende zaken
- Meteen schudden na het maaien levert flinke (droog)winst op, vooral bij vroeg maaien.
- Deze winst houdt twee dagen stand; dan is de droge stof ongeveer 65 procent.
- Bij vroeg maaien is het gemaaide gewas de tweede dag droger dan bij laat maaien.
- Kneuzen maakt geen verschil in droogsnelheid.
- Bij goed drogend weer zijn er op dag drie en vier 4 nauwelijks verschillen meer in droge stof percentage.
Meer informatie
- Bij kneuzen is het suikergehalte in het hooi fors minder (123 versus 142 g/kg ds)
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan