Nieuws

Tochtige koe? Zo snel mogelijk insemineren!

Gepubliceerd op
28 februari 2012

Vorig jaar kwam het netwerk Duurmelken al tot de conclusie dat een korte tussenkalftijd nog steeds van deze tijd is. Ook voor hoogproductieve koeien.

In de Veeteelt van afgelopen december stond hier nog een interessant artikel over. Sindsdien ligt de focus van het netwerk meer op de vraag: hoe krijg ik die koe dan zo snel mogelijk drachtig? Judith Roelofs van HAS Den Bosch was uitgenodigd om meer licht te werpen op het inseminatiemoment tijdens de tocht. Zij heeft haar promotieonderzoek gewijd aan dit onderwerp en is dus een expert op dit gebied.

Belangrijkste conclusie tijdens de bijeenkomst was: zodra je een koe tochtig ziet, zo snel mogelijk insemineren! Als je binnen 12 uur na het zien van de staande tocht insemineert, is de kans op bevruchting het grootst. Vaak zie je een koe niet direct als hij staande tocht vertoont. Als je dan ook nog een inseminator moet bellen, ben je sowieso vaak al later met insemineren. Tochtdetectie blijft daarom bij veel veehouders een verbeterpunt. Roelofs: ‘kijk niet alleen tijdens het melken en voeren, maar vooral ook tussendoor op een rustig moment. Dan zie je verreweg het meest. Lukt dit niet, dan blijken stappentellers een hulpmiddel waarmee goede resultaten worden geboekt.

Vroeg insemineren is in de praktijk nog wel eens lastig, ervaart Richard Korrel: ‘Als je een koe ’s avonds tochtig ziet, zit er al snel meer dan 12 uur tussen voordat de inseminator er de volgende ochtend is. Sinds kort heeft hij stappentellers. ‘Een groot pluspunt van de stappentellers is dat je nu wel duidelijk kunt zien wanneer de tocht is begonnen. Zo kan je veel beter de juiste tijd voor insemineren bepalen. We zullen zie of de resultaten hierdoor verbeteren!’