Nieuws

Sleepslangen in balans

Gepubliceerd op
26 april 2017

Een gewone sleepslangcombinatie trekt de trekker vaak achterover, waardoor het hele gewicht op de achteras komt te liggen. De machine is daardoor minder in balans. Dit kan leiden tot extra insporing en structuurschade.

Om de hele combinatie meer in balans te krijgen heeft Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw uit Moordrecht vorig jaar een slurry swivel gebouwd. Een systeem waarbij de aanvoerslang aan een roterende pijp voorop de trekker is bevestigd en die over de cabine loopt. De constructie is bedacht door het mechanisatiebedrijf in samenwerking met een klant. De afgelopen twee jaar is het systeem door Van den Broek doorontwikkeld tot een robuust systeem dat nauwelijks nog lijkt op het eerste idee. Dat is inmiddels ook gepatenteerd.

Capaciteitswinst

Het grote voordeel van dit systeem is de betere gewichtsverdeling en het manoeuvreren over bruggen en dammen. Vooral het niet meer hoeven loskoppelen van de slang bij het wisselen van percelen geeft veel tijdwinst. Stilzetten van de pomp is voldoende om even de dam te nemen, waarna er direct weer verder kan worden gepompt. Ook op het kopeinde kan gewoon worden gedraaid, waarbij de slang direct weer naast de bemester ligt. Volgens enkele bedrijven die al wat langere tijd met het systeem werken is hierdoor nog een capaciteitswinst van tien tot vijftien procent te halen.

Betere gewichtsverdeling

Ook op bouwlandpercelen vinden klanten de betere gewichtsverdeling een voordeel. Klanten waar deze combinatie is geweest, vragen er een volgende keer weer om. De betere gewichtsverdeling komt vooral door het vervallen van de hefmast op de bemester, wat een ton gewichtswinst oplevert. Zeshonderd kilo komt er dan wel weer bij voor de pijpconstructie en draaikrans, maar deze grijpen aan op de voorwielen. We hebben nu de krachten veel beter verdeeld over de vier wielen. Daardoor kan de luchtdruk in de banden verder omlaag, met een lagere bodemdruk als positief gevolg.

Bron: Grondig 3, 2017