
Nieuws
Praktijknetwerk Leverbot krijgt training slakken zoeken
Afgelopen zomer hebben de deelnemers van het praktijknetwerk Leverbot een training gevolgd om leverbotslakken te leren zoeken. Daarvoor moesten ze kijken in greppels met stilstaand ondiep water. Afwateren luidt dus het advies bij het voorkomen van leverbot.
Als je als veehouder leverbot wilt bestrijden is het van belang om goed te weten hoe de tussengastheer van deze parasiet eruit ziet. Lammert Moll, leverbotspecialist bij de GD gaf een training. De leverbotslak leeft graag in stilstaand ondiep water. De greppels in het veenweidengebieden zijn daarom het ideale biotoop van deze slakken.
Zoals de foto’s al laten zien gingen de deelnemers op pad met theezeefjes en een pincet om zo de leverbotslak te vinden in de greppels. Het blijkt nog wel een hele klus om deze minuscule slakjes te vinden en te herkennen. Zo zijn er veel verschillende soorten slakken in onze greppels en niet iedere slak is schadelijk.
Kenmerken leverbotslak
De leverbotslak heet eigenlijk Galba truncatula en is te herkennen aan de hoog kegelvormige schelp. De schelp is rechtsgewonden met 5 of 6 bolle gangen. Deze lichtbruine of gele slak is zeer klein met maar 10 mm hoog en 5 mm breed daarom zijn goede ogen nodig om hem te onderscheiden. (zie foto Galba truncatula)
Let op slakken tijden Farmwalk
Met de naderende herfst is het van belang om de afwatering op de graslandpercelen extra te controleren. Met een goede afwatering en het voorkomen van water in de greppel kun je er voor zorgen dat de kans op besmetting kleiner wordt. Neem ook eens een theezeefje mee als u een Farmwalk doet op uw percelen. Misschien lukt het om de juiste slak te herkennen.