Blog

Oogsten of dubbel oogsten

Het is tijd om uw snijmaïs te gaan oogsten. De verwachtingen qua opbrengst zien er goed uit. De komende periode wordt het duidelijk of uw inspanningen, zoals een goede grondbewerking, de geslaagde drijfmest in de rij, dat vlakke zaaibed, de strakke ruitzaai, die uitgekiende gewasbescherming of de goed ontwikkelde onderzaai, het gewenste resultaat opgaan leveren. Zorgen ze echt voor die droomopbrengst waar u de komende winter goed van kunt melken?

En heeft u dan ook nog gedacht aan een dubbele oogst. 'Een dubbele oogst?, hoor ik u denken. "Wie wil dat niet. Dat zou helemaal te gek zijn, maar dat kan toch niet!."
 
Het perceel goed achterlaten na de oogst is dubbel oogsten. Niet alleen oogsten als de mais rijp is, maar ook als de bodem bekwaam is.
Want bent u tevreden over uw opbrengst als uw perceel doortrokken is met sporen of de bodemstructuur vernield is. De bodem heeft tijd nodig om weer te herstellen, waarbij u in een natte periode weinig gelegenheid krijgt om hierbij een handje te helpen. En bovendien kan iedere volgende bewerking in zo'n situatie ook achteruitgang betekenen.
 
Hoe mooi zou het zijn als u dit najaar in het ideale ‘tijdsvenster qua weersomstandigheden’ de oogst kunt uitvoeren. Uw perceel netjes achterlaat zonder die diepe sporen. En waarvan de bodemstructuur zo goed is dat gewone regenbuien normaal kunnen infiltreren in de bodem zonder te leiden tot plassen op het veld. En u op zandgrond in staat bent een geslaagde groenbemester in te zaaien, zodat de kostbare stikstof zoveel mogelijk behouden blijft voor de komende teelt. En vervolgens alweer gewerkt wordt aan het opbouwen van organische stof. Hoe mooi zou dat zijn………..
 
Al uw mooie teeltinspanningen volgend jaar hebben extra effect als u dit najaar dubbel oogst, want dit najaar begint de voorbereiding voor de oogst van volgend jaar.