Nieuws

Mogelijk stijging van melkprijs in 2016

Gepubliceerd op
29 juni 2016

Wanneer de melkprijs exact stijgt is nog niet duidelijk. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals groei van de vraag en het vrijgeven van voorraden. Ondertussen reageert het wereldwijde aanbod op de lage melkprijs. Een eerste stap. Vooral de voorraden zijn nu cruciaal concludeerden de onderzoekers tijdens het IFCN-congres in Gent.

De jaarlijkse ‘Dairy Conference’ van het IFCN heeft begin juni plaats gevonden in Gent in België. Zeventig onderzoekers vanuit de hele wereld nemen jaarlijks deel aan dit overleg en analyseren de ontwikkelingen in de melkveehouderij. De huidige lage melkprijs wereldwijd was een belangrijk onderwerp tijdens deze driedaags. Toch concludeerden deze onderzoekers in juni dat het wereldwijde aanbod langzaam reageert op de lage melkprijs. Het aanbod begint nu te dalen. Goed nieuws dus voor de melkprijs op den duur.

Voorraden melkproducten cruciaal

Het marktmechanisme zorgt ervoor dat de nationale melkprijs in de meeste landen de wereldmarktprijs volgt. Een daling van de nationale melkprijs gebeurt sneller in een open markt dan in een gereguleerde markt. In grote lijnen is de melkprijs afhankelijk van de vraag en het aanbod. De melkproductie lijkt nu mondiaal te stagneren, terwijl de vraag in de lift zit. Maar in de afgelopen jaren hebben verschillende ‘organisaties’ voorraden gevormd. De snelheid en het moment van vrijgeven van deze voorraden hebben de komende periode invloed op de melkprijs. Wanneer dit gebeurt is nog onzeker.

Top 20 melkverwerkers van de wereld

Het IFCN heeft ook een lijst gemaakt met de top 20 van melkverwerkers. Deze is gebaseerd op de hoeveelheid melk die per verwerker wordt ingenomen. De top 20 van melkverwerkers verwerken jaarlijks meer dan 25 procent van de totale melkproductie wereld. Famers of America voert de lijst aan. Zij voerden ruim 28 miljoen ton melk aan in 2015. Stijgers op de lijst zijn bijvoorbeeld de coöperaties Müller en Arla, maar ook de zuivelverwerker DMK is flink gestegen. Deze onderneming is samengegaan met het Nederlandse DOC. Deze lijst wordt elke twee jaar uitgebracht en is een belangrijk instrument om de ontwikkelingen binnen de zuivelproductie- en industrie te beoordelingen op de nationale en internationale schaal. Hieronder is een overzicht te vinden van de grootste verwerkers.

Top 20 melkverwerkers van de wereld
Top 20 melkverwerkers van de wereld

Meer informatie

Het netwerk heeft relevante bevindingen van het congres samengevat in:

De Nederlandse bijdrage van het project ‘Kostprijsvergelijking met het buitenland’ wordt mede gefinancierd door ZuivelNL.