Nieuws
Miscanthus groeit gestaag
De Miscanthus die in juni op vijf percelen is gepoot groeit gestaag door. Inmiddels staat het ruim een meter hoog, met uitschieters naar 1,5 meter.
Op vier percelen willen de deelnemers van het netwerk Slaap zacht komend seizoen nieuwe rhizomen bijpoten om een egaal perceel te krijgen. Dit kwam naar voren tijdens een evaluatiebijeenkomst van het netwerk in oktober.
Tijdens de bijeenkomst werd het Miscanthus perceel van Frans-Jan ter Beek bezocht, de Miscanthus op dit perceel is gelijkmatig opgekomen en staat er goed bij. Onder leiding van netwerkbegeleider Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) werd het poten, de groei en de opkomst van de Miscanthus geƫvalueerd. Op vier percelen blijkt dat er open plekken in het perceel aanwezig zijn, waar geen Miscanthus is opgekomen, op deze plekken worden komend seizoen rhizomen bijgepoot.

In het eerste jaar is de Miscanthus opbrengst nog niet voldoende om te oogsten, de percelen kunnen wel schoongemaaid worden. Vanaf het tweede jaar kan de Miscanthus elk jaar geoogst worden rond maart. Er kan dan 10-15 ton DS per hectare van het land worden gehaald.
Het netwerk heeft voor de tussentijd nog genoeg activiteiten op de planning staan. Nu de winter voor de deur staat bereidt het netwerk zich voor op het volgende groeiseizoen, vragen die hierbij centraal staan zijn: hoe en wanneer kan er Miscanthus bijgepoot worden? Kan Miscanthus gezaaid worden in plaats van het poten van rhizomen? In Canada blijkt hier al ervaring mee te zijn. Is dit ook voor Nederland een optie? Ook wil het netwerk de mogelijkheden voor de afzet van Miscanthus in kaart brengen, onder andere de verwerking van Miscanthus tot bouwplaten lijkt een interessante afzetmarkt te zijn. Klik hier voor een fotoverslag van de netwerkbijeenkomst.
Meer informatie bij netwerkbegeleider Frank Lenssinck.
Dit netwerk maakt onderdeel uit van een koepel van netwerken in het Westen, waaraan ruim 60 melkveehouders deelnemen. Deze koepel wordt ondersteund door het Veenweiden Innovatie Centrum, PPP-Agro Advies en Wageningen UR Livestock Research.