Nieuws

Miscanthus bereikt drie meter hoogte

Gepubliceerd op
14 oktober 2013

De Miscanthus op het perceel bij het VIC in Zegveld, deelnemer aan het netwerk Slaap Zacht heeft tijdens het tweede groeiseizoen al een hoogte van drie meter bereikt. Er zijn echter grote verschillen tussen de vorig jaar (juni 2012) aangeplante percelen waar te nemen.

Uit ervaring van andere netwerkdeelnemers blijkt dat de Miscanthus op nattere grond duidelijk achter blijft. Een goede voorbewerking van de grond, onkruidbestrijding en het juiste vochtgehalte van de grond bij aanplant zijn essentieel voor een goede opkomst in het tweede groeiseizoen.

Bij de biologische teelt van Miscanthus bij een netwerkdeelnemer is gebleken dat de bestrijding van onkruid het eerste jaar een cruciale factor is. Beperkte mogelijkheden voor het bestrijden van onkruid gedurende het eerste groeiseizoen zorgen ervoor dat de Miscanthus een achterstand heeft. In het tweede groeiseizoen heeft de Miscanthus nog meer moeite om met het onkruid te concurreren. Om het onkruid toch te kunnen bestrijden is er (voorjaar 2013) over een strook van het perceel bagger gespoten, om zodoende het onkruid te laten verstikken. Deze methode heeft helaas geen effect gehad op de groei/opkomst van de Miscanthus. Op het biologische perceel is tijdens het tweede groeiseizoen nauwelijks Miscanthus opgekomen.  

Ook de andere netwerkdeelnemers ervaren dat de opkomst wisselend is en hebben te maken met onkruiddruk. Het gewas heeft echter ongeveer 5 jaar nodig om volledig uit te groeien en levert dan een maximale opbrengst. Door de bladermassa die tijdens de winterperiode afvalt, wordt het onkruid het volgende groeiseizoen verstikt. Er is gemiddeld één Miscanthusplant per vierkante meter nodig om het perceel uit te laten groeien tot een volwaardig perceel. De plant breidt zich namelijk uit door vermeerdering van de rizomen, rondom het wortelstelsel worden nieuwe scheuten afgezet (zie fotoverslag).


Klik hier door voor het fotoverslag