Nieuws

Met Farmwalk meer grip op gras

Gepubliceerd op
17 juni 2014

Het netwerk Dynamisch weiden heeft de afgelopen periode veel Farmwalk’s gedaan met collega veehouders en in groepsverband. Wat is het nut hiervan zou u misschien denken? Met welke regelmaat moet je dit doen en wat kun je er dan mee? Gert Blokland, deelnemer in het netwerk deelt zijn ervaringen.

Op dit moment staan we op de wisseling van voorjaar en zomer. De achterliggende periode is er enorm veel gras gegroeid en is er nog steeds een hoge groei aanwezig. De weersomstandigheden zijn dan ook ideaal: goede temperaturen en met regelmaat vocht. In sommige delen van het land misschien iets te veel van het goede wat de beweiding soms deed stoppen.

Grasbehoefte en grasaanbod

Maar als het dan zo goed groeit, waarom zou je dan een Farmwalk houden? Gert Blokland geeft antwoord: "De grote vraag is vaak hoe is de  verhouding tussen grasbehoefte en grasaanbod? Dit heeft alles te maken met de groei van het gras. Het vervelende hiervan is dat die groei geen vast gegeven is. Wel weten we dat bij 'normale' groei er in het weideseizoen circa 23 dagen nodig is voor het groeien van een weidesnede van circa 1700 kg droge stof. Maar die periode kan sterk variëren door weersomstandigheden en effecten van voorgaande snede en berijdingen in het veld.
Dit is ook de reden dat het 'vastlopen' in de beweiding een veel benoemd onderwerp is. Ofwel het aanbod is te groot of te klein. In beide gevallen loopt de beweiding en de productie dan veelal niet naar wens.

Wekelijkse 'Farmwalk' noodzakelijk

Om 'vastlopen' te voorkomen is het houden van een 'Farmwalk' echt nuttig en eigenlijk elke week noodzakelijk. Het wekelijkse rondje kan dan een vanzelfsprekendheid worden en u als ondernemer veel directe info geven. Wel is het belangrijk om dan één en ander te blijven registreren. Zo kan de graslandkalender u een goed beeld geven van hetgeen u gedaan heeft. Ofwel, komt de uitvoering overeen met uw eerder gemaakte weideplan en bemesting? Maar hoe komt u dan aan de benodigde informatie? Hiervoor kunt u gebruik maken van de graslandhoogtemeter.

Weide-App in ontwikkeling

Om het meten, maar vooral het verwerken van die data, wat te vereenvoudigen is er inmiddels een 'weide-App' (Crop vision) in ontwikkeling. Hiermee kunt u tijdens het rondje de actuele gegevens in beeld brengen. Na bezoek aan uw laatste perceel heeft u direct een weergave van het actuele grasaanbod op de weidepercelen welke zich afzet tegen de dagelijkse behoefte. Als het grasaanbod hoger wordt dan de behoefte, dan kunt u beslissen om er een extra perceel tussenuit te maaien. Bij een afnemend aanbod is het belangrijk om op tijd extra ruimte te creëren door er een extra perceel bij te nemen, of om bijvoeding te verhogen.

Smakelijkheid van weidegras

Door snel en tijdig te kunnen reageren op afwijkende omstandigheden houdt u goed grip op uw grasgroei en benutting van het weidegras. 'Vastlopen' kunt u hiermee grotendeels voorkomen.
De smakelijkheid van het gras is eveneens van groot belang. Aanwenden van mest voorafgaand aan weidesnede geeft toch een afwijking in smakelijkheid. Zeker bij warm en vochtig weer kan dit negatief werken. Probeer de mest dus na een beweiding en voorafgaand aan maaisnede aan te wenden. Smakelijkheid van weidegras is heel belangrijk voor voldoende opname en een goede benutting van gras naar melk. Doe de Farm walk en houd grip op uw gras.”

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan