Nieuws

Mest plus mais in stroken op geoogst grasland

Gepubliceerd op
10 juni 2013

Eindelijk zit de mais erin. Het viel niet mee dit jaar. De afgelopen jaren heeft Koeien & Kansen veehouder Rijk Baltus naar tevredenheid geëxperimenteerd met inzaai van mais in gefreesde stroken op recent gemaaid grasland. Zo hoeft niet het complete perceel gescheurd te worden, waardoor meer stikstof en organische stof in de bodem beschikbaar blijft voor de gewassen.

Regen zorgde voor vertraging inzaai mais

Dit jaar heeft veehouder Rijk Baltus alles in eigen beheer gedaan. Het gras is op 15 mei gemaaid en op 16 mei ingekuild onder matige omstandigheden. 17 en 18 mei is er 40 m3 mest in stroken ondergewerkt met behulp van GPS. Rijk heeft dit uitgevoerd met zijn eigen combinatie met mesttank en hierachter een Evers machine (Zie filmpje)

Helaas begaf de achterbrug van de trekker het na het mestrijden op pinksterzaterdag. Deze kon op dinsdag pas gemaakt worden. Die maandag was er 15 mm regen gevallen, dus toen de trekker weer klaar was, kon er geen mais worden gezaaid. De hoeveelheid mest plus de neerslag maakte de kleigrond in Noord Holland op dat moment ongeschikt voor bewerken. Ondanks dat de machine zelfs is aangepast met glijsloffen, zodat deze minder diep zou frezen, gaf dit ook niet het gewenste resultaat. Uiteindelijk is op 25 mei ervoor gekozen om de frees van met-rijrichting-meefrezen om te bouwen naar overtop-frezen. Dit gaf een goed resultaat. Helaas regende Rijk na 2 rondjes weer het land uit, 10mm water was teveel van het goede. Op 27 en 28 mei is dan eindelijk in 25 uur tijd de mais erin gegaan (Zie filmpje).

GPS

Ook de GPS werkte niet goed, zodat het zaaien nog meer tijd en energie kostte. Het systeem dat Rijk wilde gebruiken, is een uitwissel GPS systeem om onder het stuur in te bouwen. Dit was niet goed mogelijk onder het ‘sportstuurtje’ van Rijk. Er zat een afwijking in van 1 cm en dit gaf op de frees voorop een afwijking van 10 cm. Het systeem stuurt continue om de locatie te bepalen. Met de mesttank achter de trekker gaf dit geen probleem, deze bleef kaarsrecht rijden. De frees voorop stuurde natuurlijk wel continue mee met de bewegingen van de voorwielen. Waarop Rijk besloot de GPS uit te zetten en op het oog de mais te zaaien. Toch met een mooi resultaat. Het wachten is nu op de plantjes.