Nieuws

Kringloop- en ammoniakwijzer verbeteren kan ook met veel gras in het rantsoen

Gepubliceerd op
1 oktober 2015

Met een beetje extra sturing is behoorlijk voordeel te halen uit de BEX en de Kringloopwijzer, dat bleek op laatste bijeenkomst van de grotere bedrijven uit het netwerk 'Waarheen met Ammoniak op Veen'.

Tijdens de bijeenkomst werden van bedrijven met een groot aandeel gras in het rantsoen van de koeien de 'KringloopWijzer' doorgespit. Met veel gras is een hoge score in de KringloopWijzer misschien een uitdaging. Maar het bleek dat de kuiluitslagen en rantsoenen genoeg handvatten bieden voor verbetering. Zo is bijvoorbeeld verhouding tussen energie en eiwit in het voer en het rantsoen erg belangrijk. Eén van de deelnemers had een behoorlijk hoog percentage ruw as (RAS) in de kuilen. Dat resulteert direct in een slechtere BEX uitdraai. Met lagere RAS waarden, stijgt de energie, wordt de verhouding eiwit/energie beter en dat resulteert in een groter BEX voordeel.

Mest verdunnen met water effectief

Verder bleek dat mest verdunnen met veel water een groot ammoniakvoordeel geeft voor de deelnemers op veengrond. Naast beperken van de stikstofinput in het rantsoen is verdunnen met water een zeer effectieve maatregel op veengrond. Wat als werken met de zodebemester niet mogelijk is. Volgend jaar willen deelnemers vooral ook verder testen en demonstreren wat er met verdunnen van mest mogelijk is.