Nieuws

Jongveeweidediploma

Gepubliceerd op
29 mei 2013

Op 23 mei vond naast de CAH Vilentum in Dronten de Jongveebeweidingsdag plaats. De inleiders Bert Philipsen (Wageningen UR Livestock Research), Jan de Groot (Agrifirm) en Annette Bogtstra (DAP Flevoland) vertelden over optimale verzorging en voeding van jongvee in de weide. Het verdient een diploma wanneer het jongvee na 200 dagen weiden gezond en genoeg is gegroeid.

Studenten hadden naast de school 3 weitjes gemaakt met verschillende grasopbrengsten door 3 bemestingsniveau’s aan te leggen. Ondernemers en studenten stonden stil bij diverse praktijkvragen: Welk gras is het meest geschikt voor jongvee? Welke ds-opbrenst, welk re-gehalte, welk nitraatgehalte? Wat zien we aan het kalf in de wei, hoeveel m2 geef je deze kalveren per dag?
In de inhoudelijke discussie pleit Bert Philipsen vanuit het praktijknetwerk Dynamisch Beweiden voor een jongveebeweidingschool die wordt afgesloten met een beweidingsdiploma – zeg maar 200 dagen weiden en het kalf is geslaagd! Factoren die in deze school bijzondere aandacht vergen zijn een goede watervoorziening (Agrifirm) en het omgaan met wormen (Dierenartsenpraktijk Flevoland). Jong geleerd is oud gedaan geld dus voor studenten en voor jongvee. We kijken terug op een zeer geslaagde dag!

Zie ook de presentaties jongvee beweidingsdag van Bert Philipsen (WLR), Jan de Groot (Agrifirm) en Annette Bogtstra (DAP Flevoland).

Meer informatie: netwerkbegeleider Bert Philipsen of Jeroen Nolles.

 

Dit netwerk maakt onderdeel uit van een koepel van netwerken in het West Nederland, waaraan ruim 60 melkveehouders deelnemen. Deze koepel wordt ondersteund door het Veenweide Innovatie Centrum, PPP-Agro Advies en Wageningen UR Livestock Research.