Netwerk

Jongvee Mestproductie en Mineralenbenutting

Door meer inzicht te hebben in de oorzaken van de verschillen van voerefficiëntie van jongvee, is er een grote milieuwinst te behalen. Dit inzicht kan bereikt worden door voerverbruik en rantsoenen op jongveeopfokbedrijven te vergelijken.

Als de oorzaken van de verschillen bekend zijn, kunnen bedrijven met een lagere efficiëntie hun bedrijfsvoering aanpassen. Het netwerk gaat een lijst samenstellen met tips voor verbetering van de voerefficiëntie.

Het verwerken van gegevens van de BEX-jongvee van een grotere groep bedrijven geeft meer inzicht in de mineralenproductie van jongvee. Uiteindelijk kunnen we hieruit informatie aandragen voor een verlaging van de forfaitaire normen voor de productie van stikstof en fosfaat door jongvee.  

Aanpak

We willen de rantsoenen in de deelnemersgroep vergelijken en proberen een verklaring te vinden voor de verschillen in efficiëntie. Gedurende de looptijd van het netwerk kunnen de opfokkers ervaring opdoen met aanpassingen van rantsoenen. Op basis van de ervaringen gaan we tips op een rij zetten. Naast de BEX-jongvee van de deelnemers willen we ook BEX van opfokkers buiten de groep verwerken om meer inzicht in de verschillen te krijgen en daarmee een goede onderbouwing voor aanpassing van de forfaitaire normen. De ervaringen en tips worden via vakbladen en attentiemail kenbaar gemaakt.  

Nieuws

Producten

Meer informatie over producten en tools >>

Of google op de titel van het netwerk.