Nieuws

Ik doe de Farmwalk met….Dirk-Jan van der Zalm

Gepubliceerd op
23 juni 2014

Vanuit het praktijknetwerk Dynamisch Beweiden werd eind mei een Farmwalk georganiseerd bij Dirk-Jan van der Zalm in Aalst. Hij deed dit samen met een aantal collega’s uit de Bommelerwaard. Van der Zalm was blij verrast door het aanbod en moest snel bijsturen.

Tijdens deze Farmwalk werden we, ondanks dat we regelmatig een ronde lopen, bijna verrast door de grasvoorraad. Snel bijsturen, perceel overslaan, bleek nodig omdat de planning door de hoge grasgroei niet meer uit kwam.

Farmwalkgroep in Bommelerwaard

De grasvoorraad verraste de ondernemer dit voorjaar.
De grasvoorraad verraste de ondernemer dit voorjaar.

Dirk-Jan is dit jaar voor het derde jaar deelnemer aan het praktijknetwerk Dynamisch Beweiden. In dit derde seizoen heeft hij samen met FrieslandCampina een eigen Farmwalkgroep opgericht in de Bommelerwaard met tien collega's. Tijdens de ronde over de percelen vertelde Dirk-Jan wat zijn planning was voor de aankomende week. Al snel bleek deze planning niet meer uit te komen door de hoge grasgroei op de Betuwse rivierklei. Op het moment van ons bezoek gaf Dirk-Jan eenderde oppervlakte van een perceel waar al 2000 kg/ds stond. Normaal gesproken zouden de 90 melkkoeien daarna de overige oppervlakte van het perceel afweiden. Alleen door de hoge grasgroei van eind mei van wel 100-150 kg/ds per dag was het geen goede keuze om nog verder te beweiden in dit perceel.

Planning bijsturen naar Farmwalk

Naar aanleiding van de Farmwalk werd de planning omgegooid.
Naar aanleiding van de Farmwalk werd de planning omgegooid.

De planning werd naar aanleiding van de Farmwalk omgegooid en de koeien werden de volgende dag naar een nieuw perceel gestuurd waar wel een weidesnede stond van 1700kg/ds. Het blijft belangrijk om regelmatig een ronde te maken door al de percelen, want voor je het weet word je verrast door het gras! Kijken-meten-beslissen-doen!