Nieuws

Hoe beweiden na natte periode?

Gepubliceerd op
22 september 2014

Hoe krijg je na een natte augustusmaand weer smakelijk, vers gras in het weiland? Deze vraag stond centraal bij de Farmwalk van het praktijknetwerk Dynamisch Weiden.

Afgelopen weken was er in het praktijknetwerk volop discussie ontstaan: Hoe pak je als ondernemer de beweiding weer op na een natte periode? Dat betekent samen met Weidecoach Sjon de Leeuw een FarmWalk organiseren: samen kijken-meten-beslissen-doen. Door de erg natte augustusmaand waren er veel vragen over de kwaliteit van het verse gras. Vooral op de veengrond was de kwaliteit van het gras afgelopen weken flink afgenomen. Zowel de VEM als ook de eiwitwaarden (ruw eiwit, DVE en OEB) zijn lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. Het achterblijven van kwaliteit gaat gepaard met een stinkende zode, minder fris groen gras en opnieuw roestvorming. Het lijkt wel of de mineralisering moeilijk vrijkomt voor het gewas. Dit geldt vooral op percelen met een kleidek op het veen. Veel deelnemers hadden de ervaring dat de melkproductie ook lager was dan tijdens het tijdelijk opstallen vanwege de nattigheid.

Kwaliteit gras handhaven

Hoe krijg je de kwaliteit dan weer op niveau? Zorg dat je zo snel mogelijk weer in het gewenste ritme komt. Ofwel, maai zoveel mogelijk percelen glad en probeer koeien etgroen aan te bieden van circa 10 à 13 centimeter gras. Vul dit aan met voldoende ruwvoer op stal.
Naast beweiding en voederwinning wordt er, behalve in de zandgebieden, volop aan herinzaai gewerkt in de westelijke regio. Maar gaat dit allemaal volgens plan? Om je heen zie je heel veel groene percelen veranderen in een bruine vlakte. Soms egaal bruin, af en toe met lichtgroene vlekken erin.  Zo ook op het gastbedrijf. Het perceel is doodgespoten alvorens de grondbewerking uit te voeren, maar is de kweek wel echt dood gegaan in afgelopen weken?

Zorg voor een schoon land

Één van de doelen van vernieuwing is om een kwalitatief beter grasbestand te krijgen. Onze gastheer stelde zich kwetsbaar op. Is het proces wel goed gelopen? De bespuiting heeft namelijk plaatsgevonden net voor de natte periode. Het leek wel of het gras gewoonweg niet dood wilde gaan. Eenmaal op het perceel was het niet moeilijk om handenvol kweekwortels bij elkaar te rapen. Het grootste probleem was dat de meeste wortels net niet dood waren. Er waren zelfs nog hele witte wortels te vinden in de zode. Gaan die dan nog dood? Nee, die kans is wel heel erg klein. Je kunt dus wel weer goede nieuwe rassen zaaien, maar de basis moet eerst goed zijn. Zorg dus voor een schoon land.