Nieuws

Herfstgras weiden, zolang het kan

Gepubliceerd op
13 oktober 2016

Onderweg zie je melkveehouders in de herfst verschillende keuzen maken: De één kiest ervoor om zijn biologische maaiers optimaal in te zetten, de ander raast met zijn trekker over grote vlakten om nog wat kuilgras te scoren. Maar elke veehouder die het maximale uit zijn gras wil halen tegen minimale kosten, moet snel van zijn trekker stappen en zijn koeien naar buiten jagen! Dit blijkt uit berekeningen aan de hand van KringloopWijzers uit het Praktijknetwerk "Waarheen met Ammoniak op Veen".

De leden van het netwerk geven drie redenen aan, waarom zolan mogelijk weiden aantrekkelijk is in de herfst:

  • Ten eerste het economische effect. Als de koeien het gras zelf ophalen is dat goed voor hun gezondheid en kost het geen diesel voor het in- en uitkuilen van het gras met alle verliezen die daarmee verbonden zijn. 
  • Melkveehouders weten vaak niet hoe zij hun herfstkuilen op een efficiĆ«nte manier kunnen laten benutten door hun melkkoeien. In veel gevallen eindigt dit eiwitrijke gras voor het voerhek van het jongvee, wat niet effectief is.
  • De derde reden komt uit een onverwachte hoek: ammoniak! De overmaat aan stikstof/eiwit in het lichaam van de koe wordt door de nieren uit het lichaam gehaald en in de vorm van ureum in de urine afgevoerd. Deze ureum is de basis voor ammoniak. Hoe meer ureum in de urine, hoe groter de kans op uitstoot van ammoniak. De hoogte van ureum in de melk is een goede indicatie voor de hoeveelheid ureum in de urine en duidt dus op de overmaat aan eiwit in het lichaam.

Overmaat van eiwit in herfstgras bij stalvoedering

Het is bekend dat ammoniak zich vormt als ureum in aanraking komt met urease, dat zich in de mest bevindt. Je krijgt dus meer ammoniak als:

  • er een overmaat aan eiwit in het rantsoen zit;
  • de mest met urine in aanraking komt.

En dat gebeurt nu precies als koeien herfstgras krijgen voorgeschoteld. In dit gras zit een overmaat aan eiwit en de mest in de stal komt volop in aanraking met de urine. Bij beweiding is de overmaat aan eiwit ook aanwezig. Dit is terug te vinden in het ureumgehalte in de melk. Maar een groot voordeel is dat in de wei de urine niet direct bij de mest komt. Dit heeft een gunstig effect op de uitstoot van ammoniak.