Nieuws

Gezocht loonwerkers die grasonderzaai tussen maïs toepassen

Gepubliceerd op
5 mei 2014

Het Ruwvoerplatform roept loonwerkers op, die grasonderzaai toe kunnen passen tussen maïs. Normaal gesproken is de maïsplant rond half juni op kniehoogte. Dit is het ideale moment om Italiaans raaigras onder snijmaïs te zaaien. In de praktijk gebeurt het nog maar minimaal, omdat de beschikbaarheid van machines vaak een probleem is.

Er is al veel maïs gezaaid en de eerste maïsplantjes zullen al snel boven de grond komen. In een normaal groeiseizoen is de maïs in juni op kniehoogte. Dat is het juiste moment om gras als onderzaai tussen de maïsrijen toe te passen. Het toepassen zorgt ervoor dat de vanggewassen beter groeien en de meststoffen na de oogst van de maïs beter in de winter vastgehouden worden. Hierdoor worden de meststoffen beter benut. Dit wordt steeds belangrijker door de aangescherpte gebruiksnormen.

Machines voor onderzaai beperkt beschikbaar

In de praktijk wordt het onderzaaien van gras nog maar mondjesmaat toegepast. Als verklaring wordt vaak gewezen op de beperkte beschikbaarheid van de machines die er voor nodig zijn. Loonwerkers investeren nog niet in machines, aangezien de veehouders er nauwelijks om vragen. Het Ruwvoerplatform wil inzicht krijgen in de beschikbaarheid van de benodigde mahchines. Het platform wil met ze oproep uitzoeken hoeveel machines er zijn en in welke regio's.

Oproep aan loonwerkers

Het Ruwvoerplatform roept loonwerkers daarom op om u te melden, indien u grasonderzaai tussen de maïsrij kunt toepassen. Geeft uw contactgegevens door aan info@beslisboomsnijmais.nl. Dan zetten wij u letterlijk ‘op de kaart’. Zo wordt het inzichtelijk waar de verschilllende machines beschikbaar zijn in Nederland.