Nieuws

Film over werking microvergisting in de praktijk

Gepubliceerd op
27 augustus 2015

Het praktijknetwerk ‘Microvergisters in de praktijk’ heeft een video gemaakt over de werking van de mestvergister op het bedrijf van Van der Schans in Well. Zij hebben sinds drie jaar een microvergister. Bovendien doen ze mee aan de bemestingsproef binnen het project.

In de video licht Ernst van der Schans de meerwaarde toe van de mestvergister op zijn melkveehouderij- en zuivelbedrijf Den Eelder. Hij vertelt enthousiast over de werking van de microvergister en de uitbreiding met een tweede fase. Er wordt nu 14.000 kuub mest vergist. De uitbreiding met 7.000 kuub in de tweede fase betekent dat er een extra kachel kan draaien. De warmte daarvan wordt volledig ingezet in het proces in de zuivelfabriek.

Bemestingsproef op Den Eelder

Op het bedrijf zijn ook bemestingsproeven met digestaat uit verschillende vergisters aangelegd. Van der Schans verwacht dat de stikstof sneller beschikbaar komt voor het gras. Verder is er een variant aangelegd waarbij digestaat is verdund met water om de ammoniakemissie te beperken. De ondernemer verwacht dat de vergistte mest het ook op het gebied van ammoniak beter doet in de praktijk.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan