Nieuws

De hoogste tijd om de wei in te gaan

Gepubliceerd op
27 maart 2017

Er is nog weinig vee te vinden in de wei. Door de nattigheid van de afgelopen weken hebben we een vroege weidestart verspeeld, maar dit gaat snel veranderen. De afgelopen dagen is het verschil flink te merken. Het aantal zonuren is toegenomen en hier en daar verschijnen de knoppen in de bomen. Het is voorjaar!

Ieder voorjaar heeft zo zijn eigenaardigheden, dit voorjaar is niet anders. Om te kijken of de percelen beweiden en bemesten toelaten moeten we de wei in. Dit is bij uitstek de tijd om een plan te maken voor de komende maanden: welke percelen ga ik maaien of bemesten voor weiden? Een specifiek bemestingsplan perceel is vaak nog geen praktijk, te ingewikkeld. Ga aan de slag met een werkbaar alternatief, splits weidepercelen, matige weiden en goede weiden op. Het hoogste rendement kun je behalen door de beste percelen het meest te bemesten!

Tip: Maak hierbij onderscheid in opbrengstpotentie door percelen te rangschikken op Klei-humus-complex (CEC). Weet je wat je bemest en wat er in de drijfmest zit?

Dit voorjaarszonnetje is een mooi moment om aandachtig ieder perceel te beoordelen en te bekijken hoe de grasmat erbij ligt. Doorzaaien van mindere plekken is mogelijk, de kans van slagen is het grootst op weidepercelen die goed kort gehouden kunnen worden. Dan krijgt het nieuwe gras de kans om zich te ontwikkelen. Kortom, achter de computer weg en het veld in!