Nieuws

Breng najaarsgras slim tot waarde en beperk ammoniakuitstoot

Gepubliceerd op
7 december 2015

Op veengrond en in grasrijke gebieden is er meestal (te) veel eiwitrijk herfstgras aanwezig. Hoe breng ik dat gras slim tot waarde en beperk ik de uitstoot van ammoniak? Bij Arjan en Bert Bos in Zevenhoven is dit met het netwerk ‘Waarheen met ammoniak op veen’ besproken. Thijs Hunnink van De Heus gaf zijn advies op het gebied van voeding.

Met veel eiwitrijk herfstgras gaat het gemiddelde ruweiwit in het rantsoen omhoog, evenals het ureum en daarmee ook de uitstoot van ammoniak. Tijdens de bijeenkomst werden er drie sporen besproken:

  1. Zo min mogelijk herfstgras produceren (of eventueel verkopen)
  2. Meer bijvoeren, meer maaien, minder uren weiden = rest goed laten beweiden
  3. Eerder opstallen, volledig winterrantsoen en alles maaien.

Zo min mogelijk herfstgras

Het merendeel van de boeren wilden het liefst zo min mogelijk gras in het najaar. Toch bleef het gras op veen ook dit jaar gemakkelijk groeien. Eerder stoppen met bemesten helpt wel een beetje, maar niet voldoende. Verkopen, van herfst gras wat wel waarde heeft, maar weinig oplevert, werd door de meesten niet als praktische optie gezien.

Bijvoeren en meer maaien voor smakelijk gras

De ondernemers maaiden veel in het najaar en probeerden daarmee smakelijk weidegras creëren. Met succes. Na de natte periode hebben meeste bedrijven toch de koeien weer naar buiten gedaan. Dat is erg goed bevallen, zeker ook door de goede smakelijkheid van het najaarsgras dat als toetje goed werd opgenomen. Zo hier en daar ging het ureumgetal wel omhoog. Hier is dus nog winst te behalen door te kiezen van het juiste soort (kracht)voer die als aanvulling gebruikt wordt.

Eerder opstallen en winterrantsoen

Een andere optie zou kunnen zijn: Eerder opstallen en verstrekken van volledig winterrantsoen en vervolgens alles maaien? Is goed voor de controle, maar levert een hoge kostprijs op. Bovendien is het moeilijk om het gras goed van het land te krijgen en conserveert het wat moeilijker. Vervolgens moet je daarna deze kuil nog goed zien te benutten. Voor de meeste ondernemers in de zaal is dit geen standaard optie. Maar een deel kuilgras (ook na ‘schoonmaaien’) komt er toch.

Bepaal energie en eiwit in herfstgras 

De hoofdboodschap van Thijs Hunink was: Kijk goed naar de inhoud en het type energie en eiwit in je herfstgras. Of het nu vers is of in de kuil. Daarbij helpt het SFOS systeem. Synchronisatie van Fermenteerbare Organische Stof. De Heus onderscheidt drie snelheden in fermenteerbare koolhydraten en bij fermenteerbaar ruw eiwit. Deze moeten allen in balans zijn. Naast (snel) eiwit uit herfstgras kan toch een tekort ontstaan aan bestendig (langzaam) eiwit. De kunst is dan wel in het kader van NH3 reductie, niet uit de bocht te vliegen met totaal eiwit. Mais bijvoeren is vaak geen optie in deze regio. Dus eigenlijk hebben we krachtvoer nodig met lagere ruw eiwitgehaltes en een negatieve OEB. Een flinke kans voor marktpartijen dachten de deelnemers van het netwerk.