Nieuws

Aparte opslag voor spuiwater en mineralenconcentraten

Gepubliceerd op
21 augustus 2013

Koeien en Kansen veehouder Joris Buijs in Etten-Leur is in augustus gestart met de bouw van een nieuwe melkstal. De 2 x 6 visgraat laat Buijs vervangen door een 2 x 22 stands swing-over. Daarnaast breidt hij zijn huidige stal uit met 45 plaatsen. Onder dit gedeelte van de stal komen afzonderlijke putten, waarin Buijs spuiwater en mineralenconcentraten apart kan opslaan.

In 2009 maakte Joris Buijs de eerste plannen voor de nieuwbouw. In eerste instantie dacht hij naast de 2 x 6 visgraat-melkstal een melkrobot te plaatsen. Toen Joris zich meer en meer oriƫnteerde bleek deze optie een tussenoplossing te zijn binnen zijn bedrijfsvoering. Bij nader inzien past een melkrobot niet goed binnen zijn innovatieve manier van ondernemen. Zo teelt hij al jaren eiwitrijke gewassen zoals veldbonen. Het voeren van deze gewassen is lastig in combinatie met een melkrobot. Nadat Joris en zijn vrouw Anita een aantal keren in een swing-over melkstal gemolken hadden, was de keus snel gemaakt. Het melken beviel prima en de lagere kostprijs van het systeem sprak hen beiden aan.

Aparte opslag

Naast de nieuwe melkstal wordt de stal uitgebreid met 45 nieuwe plaatsen. Straks heeft Buijs ruimte voor 200 koeien. Opmerkelijk is dat er onder het uit te breiden gedeelte van de stal afzonderlijke putten komen. Er komt een put waar ongeveer 40 m3 spuiwater in kan. Joris vraagt zich nog wel af wat voor invloed het spuiwater op het beton zal hebben. Momenteel denkt hij er over na om deze put van een coating te voorzien of er een mestzak in aan te brengen. Voor de ontluchting zal een soort schoorsteen gecreƫerd worden, zodat de eventuele dampen niet in de stal bij mens en dier vrijkomen.

Ook komt er een aparte put voor 100 m3 mineralenconcentraat. Joris gebruikt deze meststoffen al meerdere jaren. Hij hoopt door deze meststoffen zelf op te slaan de bemesting nog verder te optimaliseren, onder andere wat betreft het tijdstip en de methode van aanwenden.

Asbest eraf

De uitbreiding van de ligboxen en de nieuwe melkstal vindt plaats tegen de bestaande ligboxenstal aan. Op de bestaande ligboxenstal liggen nu nog asbest dakplaten. Al het asbest laat Joris verwijderen. Daarna zal er over de volledige stal een nieuwe kap geplaatst worden. Hiermee voldoet het bedrijf direct aan de eisen voor 2024. Vanaf dan is er een verbod op asbestdaken en asbestgevelplaten.  Verder komt er in de bestaande ligboxenstal een strohok voor ongeveer tien melkkoeien.  Ook komt er een speciale ruimte voor ongeveer tien verse koeien.  Onder andere de herkauwactiviteit en de voeropname van deze net afgekalfde koeien kan dan goed in de gaten gehouden worden. In de terugloopgang van de melkstal komt een selectiebox om zo te zorgen dat de koeien op de juiste manier gesepareerd worden. Ook dit maakt het werk makkelijker en hiermee hoopt Joris op den duur arbeid te kunnen besparen.