Nieuws

18 december: eerste excursie ‘Bomen voor Buitenkippen’

Gepubliceerd op
12 december 2012

Graag nodigen we u uit voor een excursie naar Nieuwe Baankreis. De excursie maakt onderdeel uit van het praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen. De excursie is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de combinatie pluimvee en fruit.

Op de Nieuwe Baankreis combineren Ron en Gracia Verdel hun biologische legpluimveebedrijf met een wijngaard en een zorgboerderij. Zo wordt de uitloop van 4m2 per biologische legkip dubbel gebruikt. Er is een wijngaard met 1000 planten en een wijngaard met ca. 400 planten. De druiven hangen op een hoogte van 1.80m zodat de kippen niet aan de druiven kunnen pikken. Een ander voordeel is dat het werken rechtop staand kan gebeuren

buitenkippen.jpg

De excursie maakt onderdeel uit van het praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen. Pluimveehouders met biologische en vrije uitloopkippen gaan gezamenlijk werken aan het optimaliseren van de uitloop. Hiervoor is het praktijknetwerk ‘Bomen voor Buitenkippen’ opgericht. De pluimveehouders willen in de uitloop op een duurzame manier beschutting bieden aan hun kippen. Er worden bomen geplant waarvan geoogst kan worden, die mineralen opnemen uit de grond en waarmee de biodiversiteit en 'eco-efficiëntie' in de uitloop groter worden. Door good practices te inventariseren in binnen- en buitenland, te experimenteren met de aanplant van de verschillende soorten bomen en kennis te delen, werken de pluimveehouders aan verdere verduurzaming van de meest diervriendelijke vormen van de legpluimveehouderij. De pluimveehouders worden daarbij begeleid door Bionext en het Louis Bolk Instituut.

Programma 18 december te Almen

  • 12.45 -13.00 uur    Ontvangst met koffie/thee bij de Nieuwe Aanleg te Almen
  • 13.00 -13.30 uur    Welkom en inleiding op het project, voorbeelden van win-win beplanting
                                Monique Bestman – Louis Bolkinstituut / Miriam van Bree - Bionext
  • 13.30 -14.15 uur    Combinatie kippen en fruit – Wil Sturkenboom, docent fruitteelt Warmonderhof
  • 14.15 -14.45 uur    Verplaatsing naar excursiebedrijf
  • 14.45 -16.45 uur    Informatie en bezichtigen uitloop bedrijf Verdel – Ron en Gracia Verdel

Excursies

Het project start met drie excursies ter inspiratie naar pluimveebedrijven met een bijzondere uitloop of een interessante teelt, waarvan de 18de de eerste is. De tweede excursie staat in het teken van de combinatie pluimvee en wilgenenergieplantages. Op de bijeenkomsten worden de wensen voor volgende excursies in januari en februari geïnventariseerd.

Informatie over het netwerk bij Miriam van Bree.