Nieuws

Zorg goed voor de zode

Gepubliceerd op
24 september 2020

Na een periode van hitte en droogte, begin augustus, en daarop volgend een periode met neerslag, hebben veel bedrijven half september nog een mooie maaisnede kunnen oogsten. Zorg er nu voor dat het grasperceel goed de winter ingaat.

In augustus zag het grasland er op veel plekken dor en doods uit, maar door de neerslag kleurde het gras op veel plaatsen snel weer groen. Wie door het grasland loopt ziet dat er grote verschillen tussen percelen en binnen percelen kunnen optreden. Soms is de zode mooi dichtgegroeid met nieuwe en jonge scheuten. Dit zie je vooral op plekken waar in de zomer het gras is gemaaid, terwijl het in bloei stond. Het graszaad dat na het maaien op het land achterbleef is op een aantal plekken na de regen begin augustus massaal ontkiemd.

Verder zijn er in sommige percelen veel open plekken waar te nemen en komt er veel kweekgras en onkruid voor. Dit zijn onder andere distels die van droogte houden. Pleksgewijze onkruidbestrijding en doorzaai kan helpen om de toestand van de zode te verbeteren als niet het hele perceel er slecht bij staat.

Met de juiste graslengte de winter in

Wanneer na de maaisnede van half september het gras weer wat is bijgegroeid, is het belangrijk dat het gras niet te lang de winter ingaat. Een lengte van 8-10 cm voorkomt dat er vorstschade op kan treden.

Om een grasmat die alleen wordt gemaaid sterk de winter in te laten gaan kan het helpen om deze te beweiden door schapen. Ze grazen het gras niet alleen mooi kort, maar door de begrazing stoelt het gras ook meer uit wat leidt tot een dichtere zode die minder plaats biedt aan allerlei onkruiden.

Een andere optie is bijvoorbeeld om zomerstalvoedering toe te passen of het grasland te bloten zodat het gras niet te lang de winter ingaat. Het land mag dan echter niet te vochtig zijn en het voordeel van een betere uitstoeling zoals bij schapen weiden is dan wellicht minder groot.

Het is daarom nu de tijd om je percelen na te lopen en te kijken hoe je het beste je grasland in topconditie de winter door kunt helpen.