Nieuws

Optimaal bemesten voor een gezond en productief grasland

Gepubliceerd op
6 februari 2025

Een effectieve bemestingsstrategie is essentieel voor gezond grasland, vooral nu de inzet van dierlijke mest verder afneemt. Met de juiste aanpak en kennis van bodemkwaliteit kun je de nutriëntenbehoefte van het grasland optimaal afstemmen.

Volg onderstaande stappen om de meststoffen optimaal te benutten en een goede productie te garanderen. Het effect hiervan zie je terug in de resultaten van de KringloopWijzer doordat je minder aanvoer van buitenaf nodig hebt. Het stikstofbodemoverschot zal hierdoor dalen, eiwit van eigen land zal toenemen en de totale broeikasgasemissie zal door deze werkwijze afnemen.

  1. Grondonderzoek en mestanalyse
    Laat eens in de vier jaar een volledig grondmonster nemen, inclusief CEC-complex en de binding van elementen. Analyseer daarnaast jaarlijks de drijfmest, zodat je weet welke voedingsstoffen beschikbaar zijn voor je grasland.
  2. Organische stofbeheer
    Zet vaste mest, digestaat, bokashi of compost gericht in om de organische stofbalans te verbeteren. Dit verhoogt de bodemvruchtbaarheid en komt een gezonde grasgroei ten goede.
  3. Gerichte bekalking
    Controleer regelmatig de pH van de bodem en pas reparatie- of onderhoudsbekalking toe als dat nodig is. Op veengronden is het verstandig om kalkgiften geleidelijk te verdelen over meerdere jaren en de pH tussen de 4,8 en 5,5 te houden.
  4. Optimale drijfmesttoediening
    Weidepercelen: Bemest zo vroeg mogelijk in het seizoen met verdunde drijfmest (10-15 m³/ha) voor een goede grasopname door het melkvee.Maaipercelen: Gebruik 25 m³ drijfmest voor de eerste snede en verdeel de resterende hoeveelheden over de tweede en derde snede. Als je meer gebruikt voor de eerste snede, is er straks te weinig beschikbaar voor eventuele benodigde mestafvoer.
  5. Slim kunstmestgebruik
    Kies stikstofmeststoffen op basis van ammoniumnitraat (AN) of kalkammonsalpeter (KAS) voor de hoogste benutting. Gebruik voorjaarsmeststoffen met een nitrificatieremmer om uitspoeling te verminderen of zelfs te voorkomen en opname te verbeteren.
  6. Watergebruik en mestbenutting
    Denk na over de beschikbaarheid van water om drijfmest te verdunnen en benut regenwater waar mogelijk. Let bij bemesting op weersomstandigheden en stop bij langdurige droogte of te natte omstandigheden om uitspoeling of verdichting te voorkomen.

Door deze aanpak te volgen, verbeter je de bodemvruchtbaarheid en de grasopbrengst, terwijl je stikstofverliezen en milieubelasting minimaliseert. Meer weten?

Neem deel aan één van de farmwalks

Over de KringloopWijzer

De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL.