Nieuws

Maak kuilen die passen in het rantsoen

Gepubliceerd op
24 april 2024

Of het nu perfect weer is om in te kuilen of je geplande inkuilmomenten worden verstoord door onverwachte weersomstandigheden, het efficiënt benutten van je gras begint met een doordacht voerplan voor het komende jaar. Als ondernemer is het essentieel om rekening te houden met verschillende factoren en wensen om tot passende kuil te komen, die passen in het rantsoen.

Hoe groot is je huidige grasvoorraad? Is deze voldoende om je vee tot na 1 september te voeren, of dreigt deze voor de langste dag al op te raken? Overweeg je om elke snede apart in te kuilen, of combineer je meerdere snedes in één kuil? Vragen waar je als ondernemer rekening mee moet houden bij de start van het inkuilseizoen.

Een beperkte voorraad kan betekenen dat je al voor de zomer nieuw voer moet aanspreken. In dat geval is het niet verstandig om alleen maar 'Lasagne'-kuilen aan te leggen. Het kan slim zijn om een 'overbruggingskuil' te maken, die je gedurende de zomer naast ander voer of weidegras kunt gebruiken. Dit gras kan afkomstig zijn van de eerste maaironde of juist van het laatste deel van de eerste snede, afhankelijk van je beweidingsschema en behoefte aan eiwitten.

Eiwit kan bepalend zijn

Heb je extra eiwit nodig, of is dit al voldoende beschikbaar in het weidegras? Dit kan van invloed zijn op je keuze. Als weidegras beschikbaar is, kan het lonen om een later deel van de eerste snede apart in te kuilen en bij te voeren. Is extra eiwit nodig vanwege een groot aandeel maïs in het rantsoen, dan kan een eerste snede aantrekkelijker zijn.

Passend voerplan essentieel

Het belangrijkste is om een passend voerplan te maken waarbij je zoveel mogelijk eigen eiwit benut. Als je Lasagne-kuilen maakt en de eerste snede wat grover en eiwitarmer uitvalt, is dat geen probleem. Je kunt hierop inspelen met latere snedes door bijvoorbeeld deze eiwitrijker te oogsten, rekening houdend met bemesting en maaimomenten.

Het is echter minder wenselijk om Lasagne-kuilen te hebben die na enkele weken alweer open moeten om te voeren. Deze kuilen zijn gevoeliger voor broei, wat kan leiden tot extra verlies aan voederwaarde en voeropname.

Kortom, maak nu een plan terwijl je nog kunt en ga bewust te werk bij het aanleggen van nieuwe grasvoorraden voor dit seizoen.

    Meer tips

    Over de KringloopWijzer

    De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL