speel juist in op wisselde weersomstandigeheden_kringloopwijzer

Nieuws

Zomer 2017 kent wisselende weersomstandigheden

Gepubliceerd op
16 augustus 2017

Het groeiseizoen van 2017 is totaal anders dan voorgaande jaren. Zo is de maand juli in het noorden van Nederland historisch nat, terwijl het in het zuiden, zeker ten zuiden van Eindhoven, nog steeds erg droog is. De grote vraag is: Hoe ga je hiermee om in de praktijk? Een aantal aandachtspunten voor de ruwvoerteelt onder zowel droge als natte omstandigheden.

Bij wateroverschot is geduld erg belangrijk. Structuurschade is snel veroorzaakt, maar niet snel verholpen. Droogte is dan ‘makkelijker’ dat betekent op tijd water brengen, ofwel beregenen.

Strategisch beregenen bij droogte

Zowel bij droogte als bij natte omstandigheden is het belangrijk om overzicht te bewaren.
Op het moment dat de maisplant start met kolfzetting is het belangrijker mais te beregenen in plaats van het gras. Uitwendig zie je (nog) niets aan de planten, maar dit kan aan het einde van de rit wel resulteren in minder goed gevulde kolven, en dus een lagere voederwaarde van de mais.
Bij gras is, naast water, aandacht nodig voor andere elementen. Denk hierbij vooral aan Kali. Maar ook andere hulpmiddelen helpen om de groei erin te houden.
Gras-klaver percelen (lijken) beter door te groeien, ook bij droogte. Iets eerder maaien helpt om de voederwaarde op peil te houden, en de groei erin te houden.

Te natte ondergrond

Bij teveel water is het belangrijk gras te oogsten zonder veel structuurschade aan te richten. In dit geval is geduld bewaren essentieel. Denk ook alvast na waar de 'waarschijnlijk' grote partij neergezet moet worden, om ook komende winter de voederwaarde zo goed mogelijk te benutten. Deze snede is vaak minder geschikt voor de melkkoeien, maar te eigenlijk te groot is voor alleen jongvee. Kies, indien mogelijk, voor een langere, lagere, smallere kuil. Zo’n kuil zorgt voor een stuk flexibiliteit bij het voeren. Op deze manier worden de goede eigenschappen van deze kuil maximaal benut.

Zorg voor rust en overzicht

Voor een goed resultaat van de KringloopWijzer van 2017 is aanpassen aan de natuurlijke omstandigheden nodig. Zorg voor rust en overzicht onder alle weersomstandigheden.