Nieuws

Rekenen bij weidegang voorkomt mineralenverliezen

Gepubliceerd op
8 augustus 2016

Bij weidegang draait het om een aantal vragen. Hoeveel koeien gaan er tegelijk naar buiten? Wat gaan die vreten? En hoeveel gras moet er beschikbaar zijn? Het aantal koeien is bekend. Het vaststellen van de grasopname is lastiger, maar ook hier zijn manieren voor. Het benodigde grasaanbod is te berekenen en daarnaast de soort en de hoeveelheid bijvoeding ook. Goed rekenen voorkomt overmaat en tekorten.

Via meting van de voerefficiƫntie in de stalperiode is de grasopname ook in te schatten. Dat zou dan het verschil van de (VEM)opname in de stalperiode zijn met de (VEM)opname van de bijvoeding in de weideperiode. Zinvol om hier eens aan te rekenen. Een andere manier om de opname te bepalen is om met een graslandhoogtemeter vast te stellen wat er voor het weiden en na het weiden aan gras staat. Het verschil is opgegeten door de koeien. Als u weet wat uw koeien per dag vreten aan vers gras en het aantal dieren hebt dan kunt u de opname per koe bepalen.

Grasaanbod bepalen voor veestapel

Stel dat u 90 koeien heeft die naar buiten gaan en die vreten 6 kilogram droge stof per dag, dan is er 540 kilogram droge per dag nodig. We gaan ervan uit dat er een gemiddeld weideverlies is van 20%. In het voorjaar na het maaien, zal dit minder zijn en later in het jaar met donkerder en vochtiger weer loopt dit op. Met een behoefte van 540 kg ds plus 20% weideverlies = 648 kg ds per dag nodig. Bij het weiden van de snede na maaien, kunt u ervoor kiezen om kort af te weiden. Stel u kiest voor een weidestoppel van 700 kg ds per ha. Als u inschaart bij 1700 kg ds en 700 kg ds wilt overhouden is er bij dagelijks omweiden 0,65 ha nodig voor 90 koeien.

Als u kiest voor standweiden zal bij een koppel van 90 koeien met een behoefte van 6 kg ds en 20% weideverlies een blok van 8,8 ha nodig zijn. Let wel op dat het aanbod niet daalt onder de 900 kilogram droge stof per hectare. De kans is dan groot dat de grasgroei inzakt en u niet uitkomt.

Bijvoeding op stal moet goed aansluiten

Weiden is en blijft rekenen. Bijvoeren op stal is niet erg. Weiden moet een onderdeel zijn van het rantsoen. Hoe meer u weidt hoe meer u moet rekenen! Let ook op uw bijvoeding. Indien u veel weidt dan heeft u vaak al voldoende stikstof en fosfor vanuit het weidegras voor uw koeien. Kijk dan goed naar welke brok u in de zomerperiode koopt. Te vaak komt het voor dat de brokken in de zomer meer N en P bevatten dan nodig is. Het gevolg hiervan is dat er gedacht wordt dat de BEX niet goed uitkomt op weidebedrijven. Op weidebedrijven moet goed gekeken worden naar de aankoop als aanvulling op het weidegras. Koeien weiden lijkt simpel maar is topsport voor zowel boer als koe!