Nieuws

Pas bemestingsstrategie aan

Gepubliceerd op
19 maart 2020

Door het natte voorjaar hebben veehouders veel percelen nog niet kunnen bemesten met drijfmest. Toch kunnen de koeien, als de draagkracht van de percelen het toelaat, binnenkort naar buiten. Bemest de weidepercelen die het eerst aan de beurt zijn nu niet meer met drijfmest. Dit houdt het gras smakelijk bij de eerste beweiding.

  Ondanks de hoge bodemtemperatuur zit er nog veel drijfmest in de put. Nu de komende tijd de temperaturen  oplopen zal het gras een groeispurt maken en kunnen de koeien naar buiten. Houd hier rekening mee met de bemesting. Strooi op deze eerste weidepercelen alleen kunstmest. De smakelijkheid van het gras blijft dan beter en je kunt op maat bemesten voor een weidesnede.

  Geef op de maaipercelen die nog te nat zijn voor het aanwenden van drijfmest maar wel berijdbaar zijn, eerst de kunstmest. Blijft het te nat of wordt het gras te lang dan is het verstandig ook daar geen drijfmest te geven, maar een aanvullende tweede kunstmestgift. Geef in die situatie na de eerste snede een flinke drijfmestgift en bespaar dan op kunstmest, deze is immers al aan de eerste snede gegeven.

  Daarnaast is het aan te bevelen om de maaipercelen drijfmest toe te dienen verdund met water, Verdunde drijfmest is sneller beschikbaar voor het gewas. Uit onderzoek in praktijk blijft dat het toevoegen van water aan de drijfmest voor hogere grasopbrengsten zorgt en het heeft  bovendien een positief effect op de stikstofbenutting. Daarnaast leidt het  tot minder uitstoot van ammoniak bij uitrijden. Lees meer over het effect van mest verdunnen met water.

  Vroeg maaien

  Besluit je nu toch op dit latere tijdstip in het voorjaar de volledige drijfmestgift en kunstmestgift toe te passen dan bestaat kans dat de bodem te maken krijgt met een flinke dosering stikstof, die voor het maaimoment waarschijnlijk niet volledig benut kan worden. Pas de huidige bemestingsstrategie dan aan en verdeel de mest in meerdere giften over het seizoen.

  Verder zal  het vroege voorjaar naar alle waarschijnlijkheid, op een aantal plaatsen, ook zorgen voor een vroege eerste snede. Is de bemestingsstrategie daar niet op aangepast, houd dit seizoen dan extra rekening met een nalevering van stikstof vanuit de eerste drijfmestgift. Een gevolg van het vroege en natte voorjaar.