Blijf scherp op jongveeopfok_KringloopWijzer

Nieuws

Blijf scherp op jongveeopfok

Gepubliceerd op
21 januari 2018

Besteed gericht aandacht aan de opfok van jongvee. Door de afnemende jongveebezetting is het belangrijk dat de dieren zich onder de juiste omstandigheden goed ontwikkelen en uitgroeien tot productieve melkkoeien.

De jongveebezetting is vorig jaar op de meeste bedrijven gedaald. Het is dus belangrijk zuinig te zijn op je jongvee. Zorg dat de jonge kalfjes in leven blijven en goed groeien. Anders blijft er te weinig vee over voor vervanging van de melkveestapel.

Veehouders streven naar een hoge melkproductie per koe. De basis hiervoor ligt bij gezond en goed opgefokt jongvee.

Op dit moment vinden veel organisaties de kalversterfte in Nederland (te) hoog. Mogelijk dat de zuivelindustrie hier op termijn ook voorwaarden voor gaat stellen. FrieslandCampina maakt al melding van een verplicht verbetertraject als de kalversterfte te hoog is.

Daling jongveebezetting

Het is begrijpelijk dat in 2017 de jongveebezetting gedaald is. Door minder jongvee aan te houden daalt de fofsfaatexcretie, maar niet de melkproductie. Door dezelfde kilogrammen melk of zelfs meer te verkopen neemt de efficiƫntie toe op bedrijfsniveau. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Door minder jongvee te houden nemen de kosten van voer, mestafzet, stro en arbeid af. Minder jongvee in de praktijk betekent zowel een hogere mineralenefficiƫntie als minder kosten. Let wel op dat je voldoende jongvee overhoudt voor de vervanging van de melkveestapel. Dat geeft nogmaals het belang aan van een goede jongveeopfok. Zo hou je voldoende, goede dieren ter vervanging van het melkvee over.