Nieuws

Bepaal het ideale maaimoment voor je bedrijf

Gepubliceerd op
17 mei 2016

Een goede eerste snede melkt “lekkerder” dan kuilgras van mindere kwaliteit. Op veel plaatsen in Nederland is tijdens het mooie weer in de afgelopen periode het eerste snede gras ingekuild. Het is belangrijk dat deze eerste snede goed binnenkomt omdat dit gras een groot aandeel in de ruwvoer aanleg vormt. Bepaal het ideale maaimoment binnen je bedrijfsvoering!

Het moment van maaien heeft grote invloed op de kwaliteit van het gras. Later maaien geeft een hogere opbrengst maar lagere gehaltes aan VEM, ruw eiwit en fosfor. Het ideale moment van maaien verschilt dan ook per bedrijf. Bedrijven die veel maïs voeren zullen streven naar een hoger eiwitgehalte in het gras dan bedrijven die alleen maar gras voeren. In het algemeen hebben melkkoeien voldoende aan een rantsoen met 15% ruw eiwit en 3,5 gram fosfor per kilogram droge stof.

Kuilgras dat past binnen bedrijfsvoering

Door op het goede moment te maaien kun je gras inkuilen dat past bij je bedrijfsvoering. Op deze manier kan je het gras efficiënt benutten en zo de resultaten in de KringloopWijzer verbeteren. Want hoe meer je de koeien naar behoefte voert hoe efficiënter ze zijn. Het blijft natuurlijk lastig om op het juiste moment te maaien, want wat zit er nu eigenlijk in het gras en wanneer is het goed weer om te maaien. Een vers gras monster kan hierbij helpen, maar hiermee heb je het weer nog niet in de hand. Het belangrijkste is om een doel te hebben, pak de kuiluitslag van voorgaande jaren er maar bij, was dit gras naar wens of wat kon er beter. Maak dan een planning en laat je niet opjagen als de buurman begint te maaien maar trek je eigen plan. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor de eerste snede.