Beoordeel nu kwaliteit van de grasmat_mijnkringloopwijzer

Nieuws

Beoordeel nu de kwaliteit van de grasmat

Gepubliceerd op
1 oktober 2018

Tijdens de droge zomer was de aanblik van veel percelen dor en doods. Gelukkig heeft het inmiddels wat geregend en heeft het grasland zich op veel plaatsen wat kunnen herstellen. Soms is er nog een aardige snede gegroeid en is deze met het mooie weer van eind september goed van het land gekomen. Tijd om de balans op te maken en te bepalen of graslandvernieuwing wenselijk is.

Ondanks de groene aanblik van veel weilanden kan het zijn dat er open plekken zijn ontstaan. Dit is ideaal voor onkruidplanten. Het is daarom goed om voor de winter de graslandpercelen te beoordelen op de kwaliteit van de grasmat. Want een goede kwaliteit grasmat kan het volgende jaar bijdragen aan een goede opbrengst en een hoge voederwaarde. Dit draagt weer bij aan een goede mineralenbenutting vanuit meststoffen en bodem. 

In het najaar is een chemische onkruidbestrijding nog mogelijk. Omdat de sapstroom van ridderzuring in het najaar naar beneden gericht is, is chemisch bestrijden van dit onkruid in het najaar een goed moment. Wel moet de dagtemperatuur boven de 15 graden Celsius uitkomen bij de bestrijding van ridderzuring. Voor overig onkruid geldt een minimale dagtemperatuur van 10 graden Celsius.

Wanneer de kwaliteit van de grasmat te wensen over laat, kan doorzaai overwogen worden. Omdat scheuren wettelijk beperkt is, kan doorzaai met 20-25 kg graszaad per ha de kwaliteit van de eerste snede van 2019 is bepaalde omstandigheden goed verbeterd worden. Zie ook http://edepot.wur.nl/316930