Nieuws

Stel jezelf een krachtvoerbudget

Gepubliceerd op
18 april 2016

Vergelijk uw bedrijf met andere bedrijven met een vergelijkbare intensiteit binnen de KringloopWijzer. Bepaal een streefgetal en reken deze om naar de maximale voeraankoop voor uw bedrijfssituatie. U bepaalt een krachtvoerbudget en gaat daardoor scherper voeren. Op deze manier levert de KringloopWijzer echt geld op.

Bij het beoordelen van een KringloopWijzer is het belangrijk om als eerste te kijken naar de bedrijfsbalans van stikstof en fosfaat. In een oogopslag is te zien hoeveel stikstof en fosfaat uit melk per hectare wordt afgevoerd. Hier is dus de intensiteit van een bedrijf te vinden en de hoeveelheid stikstof en fosfaat uit krachtvoer en overig voer er per hectare is aangekocht. Dit zijn getallen waar geen ingewikkelde formules achter zitten, maar waaruit wel direct is af te lezen of iemand de koeien scherp voert of veel te royaal.

Balans tussen intensiteit en aankoop voer

Een extensief bedrijf wat 20 kilogram fosfaat per hectare afvoert in de melk zou ook zo’n 20 kilogram fosfaat per hectare mogen aanvoeren via krachtvoer. Dat is vrij scherp maar zeker haalbaar. Helaas staan daar in de praktijk in veel gevallen dubbele of zelfs driedubbele aanvoercijfers bij dezelfde intensiteit. Als het bedrijf intensiever is en bijvoorbeeld 40 kilogram fosfaat per hectare afvoert via de melk, moet er logischerwijs meer voer aangekocht worden per hectare en dan zou een aankoop van bijvoorbeeld 60 kilogram fosfaat per hectare in krachtvoer en overig voer al vrij goed zijn. Onderstaande grafiek geeft de resultaten hievan weer maar dan in kilogrammen krachtvoer inclusief bijproducten per 100 kg melk.

45.JPG

Bepaal kritisch streefgetal voor aankoop voer

Kijk eens wat anderen bedrijven met een vergelijkbare intensiteit presteren. Zet vervolgens een uitdagend streefgetal voor jezelf neer en reken dat eens om naar de maximale voeraankopen voor jouw bedrijf. Stel jezelf feitelijk een krachtvoerbudget of zoals je wilt: een fosfaatbudget. Leer dat krachtvoerbudget zo goed mogelijk te verdelen voor het hoogste rendement. Verdeel het budget over de diergroepen, over een lactatie, tussen de koeien en over de seizoenen. De voorlopers laten al vele jaren zien dat scherper voeren kan. Maar nog belangrijker: Op deze manier gaat de KringloopWijzer u serieus veel geld opleveren.