Drijfmest uitrijden met water_ KringloopTIP

Nieuws

Wacht met kunstmest strooien bij zware regenval

Gepubliceerd op
20 maart 2018

Voor een regenbui willen ondernemers vaak snel nog even mest uitrijden of kunstmest uitstrooien. De meststoffen kunnen dan immers snel de graswortels bereiken en hun werk doen. Ook wordt na de eerste snede vaak gedacht: “Hoe sneller ik de kunstmest erover strooi, hoe sneller het gras weer gaat groeien”.

De gedachte dat water en meststoffen de werking van meststoffen verbetert, is juist. Immers bij verdund uitrijden van drijfmest werkt de toegediende stikstof beter dan zonder verdunning. Ook kunstmest moet eerst in water opgelost worden, wil het de graswortels bereiken en de groei stimuleren.

Houd weersverwachting in de gaten

Het verhaal wordt echter anders wanneer er in korte tijd veel regen valt. Uit onderzoek kwam naar voren dat na een bui van bijna 30 mm een kwart van de toegediende stikstof niet meer werkte door uitspoeling. Het is daarom goed om de weervoorspelling in de gaten te houden en zo mogelijk te wachten met mest of kunstmest strooien totdat de zware buien zijn overgetrokken.

Strooi binnen en week na maaien

Strooi je binnen een week na het maaien of uitscharen de kunstmest alsnog, dan zal dat niet of nauwelijks leiden tot een lagere grasopbrengst. Meteen kunstmest strooien is dus niet nodig en als de bui net na het maaien wordt verwacht, is er dus nog een week tijd om de grond te laten opdrogen. Want na een bui van 30 mm zal de grond waarschijnlijk niet meteen droog genoeg zijn om te rijden.

Meer informatie