Nieuws

Verstrek meer vers gras aan de koe

Gepubliceerd op
14 mei 2018

Voor zowel intensieve als extensieve melkveebedrijven is het goed om meer vers gras in het rantsoen te overwegen. Meer vers gras betekent dat de bijvoeding van eiwit omlaag kan, de krachtvoergift zakt, de kosten voor voederwinning dalen en de voorraad voordroogkuil niet verder toeneemt.

De eerst snede gras is dit jaar op de meeste plaatsen ontzettend snel gegroeid en onder prima omstandigheden geoogst. Dit is een mooie basis voor het rantsoen voor de komende winter. Maar toch rijst nu al weer de vraag: Waar moet ik al mijn ruwvoer, in het bijzonder mijn voordroogkuil, opslaan en hoe kan ik deze optimaal benutten? Nu bij de start van de tweede snede liggen daar nieuwe mogelijkheden. Klinkt heel eenvoudig, en met een goede basis is het ook heel eenvoudig, namelijk meer vers gras in de koe.

Meer vers gras in de koe

Al het verse gras hoeft niet gemaaid te worden. Dit betekent dus geen extra bewerkingskosten, maar vooral ook geen verliezen. Op extensieve bedrijven is het belangrijk om zoveel mogelijk vers gras in de koe te krijgen, met zo weinig mogelijk bijvoeding. Intensieve bedrijven moeten meer inzetten op goed benutten van het gras. Bied de koeien overdag eiwitrijk gras aan. Alleen mais verstrekken in de nacht op stal is geen optie. Siƫstabeweiding is jaren geleden in de mode geweest, maar wordt de laatste jaren wat minder toegepast. Het is echter een ideaal systeem om veel vers gras in de koeien te krijgen, en het eiwit via een eiwitarm rantsoen toch goed te benutten. De aanvoer van N en P via krachtvoer kan op deze manier fors zakken. Dit past ook prima bij de visie Grondgebondenheid 2025, waarin eiwit van eigen bodem mogelijk een belangrijk kengetal wordt.

Optimum bepalen

Een ander punt is de hoeveelheid krachtvoer. Tegelijkertijd met het vergroten van het aandeel gras, kan het aandeel krachtvoer mogelijk verder omlaag. Vanuit het oogpunt van fosfaatrechten is een hoge melkproductie vanuit kilogram melk op bedrijfsniveau aantrekkelijk, maar of dat ook op saldoniveau is, is nog maar de vraag. Via benutting van eigen ruwvoer, en lagere voerkosten per kilogram melk is er per bedrijf een optimum. Dit optimum is waarschijnlijk niet het maximum. Ook hier komt de hoogste benutting via de kringloopwijzer en via fosfaatrechten weer terug!