Nieuws

Minder eiwit meer energie

Gepubliceerd op
30 mei 2016

Wanneer de koeien vers gras krijgen kan de krachtvoergift naar beneden en eiwitaanvulling omlaag. Voer in de zomer een eiwitarme ‘weidebrok’ als hoofd krachtvoer en vul dat aan met eiwitrijk correctievoer als het eiwit in gras lager is.

Gras bevat relatief veel onbestendig eiwit en zelfs pure stikstof. Koeien kunnen deze eiwit en stikstof goed benutten, mits in de pens voldoende energie op het juiste moment beschikbaar is. Bacteriën die van (afgebroken) eiwit en stikstof microbieel eiwit maken, hebben daarnaast voldoende energie nodig om goed te kunnen groeien.

Voer energie bij jong vers gras

Deels bevat gras deze energie zelf, maar vrijwel nooit voldoende. Met jong, eiwitrijk gras is er een (forse) overmaat aan eiwit en een tekort aan energie. Voor een hoge stikstofbenutting is energierijk (kracht)voer nodig. Snijmais is het meest gevoerde product, met weinig eiwit en veel energie in de vorm van zetmeel. Bij weinig of geen snijmais in het rantsoen kan krachtvoer of een krachtvoervervanger deze energie leveren. Kies dan niet voor producten met veel eiwit, maar kies bijvoorbeeld voor droge pulp, geplette tarwe of maismeel. Dit zijn dan geschikte grondstoffen om bij te voeren. Ook het fosforgehalte van krachtvoer kan lager, vers gras bevat meer en goed verteerbaar fosfor. De hierboven genoemde producten zijn ook laag in fosfor en zijn dus erg geschikt.

Weidebrok aangevuld met eiwitrijk correctievoer 

Voer in de zomer een eiwitarme ‘weidebrok’ als hoofd krachtvoer en vul dat aan met eiwitrijk correctievoer als het eiwit in gras lager is. Dit is in de praktijk goed uitvoerbaar. Door te kiezen voor twee correctievoeders kan er nog nauwkeuriger gestuurd worden. Extra eiwit bij laag eiwit in het gras en extra energie bij veel eiwit in het gras. Het tankureumgehalte is hierbij sturend. Een uruemgehalte tussen de 15 - 20 is het streven. Ga hierover in gesprek met uw krachtvoerleverancier.