Nieuws

Streef naar een gezonde oude koe

Gepubliceerd op
29 november 2018

Koeien die lang en probleemloos melk produceren leveren een positieve bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen. Binnen de KringloopWijzer worden veel resultaten, zoals ammoniak en broeikasgassen, weergegeven in kilogrammen per 100 kilogram melk en per gve. Oudere koeien geven makkelijker meer melk. Bovendien is er dan minder jongvee nodig. Zo kan er niet alleen meer melk geproduceerd worden binnen de aanwezige fosfaatrechten, maar pakt het vaak financieel ook gunstiger uit.

Het geheim van een gezonde oude koe

Een goede vruchtbaarheid en gezondheid van een koe is vaak bepalend voor de leeftijd van een dier. Het optimaliseren van de droogstaand speelt hierin een belangrijke rol. Op KTC De Marke zetten we de koeien 5 à 6 weken droog. Op het moment van droogzetten mogen ze niet meer dan 10 liter melk geven. Om dit te bereiken stoppen we een maand voor het droogzetten met het verstrekken van krachtvoer. De koeien gaan dan vanzelf minder melk geven en komen minder vaak in de melkrobot. Een halve week voor het droogzetten gaan de dieren apart en krijgen ze een rantsoen van gedorst hooi (of stro)  en water. Daarna zetten we deze koeien op kwartierniveau droog. Ruim 80 procent van de kwartieren heeft geen antibiotica nodig. Zo realiseren we een gezonde start van de droogstand en beperken we het antibioticumgebruik.  

Rantsoen in droogstand

Na het droogzetten krijgen deze dieren dagelijks een goed gemengd smakelijk rantsoen, waar ze veel van opnemen, maar wat weinig energie en eiwit bevat. We streven in die periode naar aan dagelijkse opname van 14 kilogram droge stof, 10.000 VEM, 1850 RE en 720 DVE. Ze krijgen geen restvoer van de melkkoeien. We zorgen ervoor dat ze weinig calcium, voldoende magnesium en een laag kation-anionverschil krijgen. Drie weken voor het afkalven starten we de opbouw van calcium bindend krachtvoer. Bij afkalven zitten we op een gift van 2,5 kilogram.

Actieve koeien

Bij een hoge voeropname in de droogstand blijft de pens actief. De spieren van de pens blijven in conditie en het herkauwen gaat door. Ook krijgen de dieren zwangerschapsgymnastiek in de vorm van een uitloop. Het is namelijk belangrijk te zorgen voor voldoende beweging. Actieve koeien zijn vaak gezonde koeien. Gezonde klauwen zijn hierbij essentieel.

Probleemloos starten aan lactatie

Op de dag van afkalven leggen we de koe in “de watten” zodat ze blijft vreten. Met de overgang naar het melkkoeienrantsoen, bestaande uit veel meer VEM en RE per kilogram droge stof, verdubbelt de energie- en eiwitopname. Dit zorgt ervoor dat de sterk toegenomen energie- en eiwitbehoefte zo goed mogelijk wordt gedekt, wat resulteert in gezonde en sterke koeien die probleemloos starten aan hun nieuwe lactatie. Topfitte koeien rond het afkalven starten niet alleen makkelijker op, maar worden daarna ook makkelijker drachtig. De basis voor gezonde oude koeien.