Nieuws

Water in het rantsoen bij Baltus

Gepubliceerd op
16 april 2018

Koeien en Kansen- deelnemer Rijk Baltus voegt sinds enige tijd water toe aan het rantsoen. Adviseur Thijs Retra is hierover tevreden. Hij beschrijft de effecten en geeft aan dat het heeft geleid tot gelijkmatig goed verteerde mest, meer liters en hoge gehalten op het bedrijf van Baltus.

Water in het rantsoen, er wordt veel over gesproken, zowel in positieve als negatieve zin. Wat de voorstanders zien, is dat de koeien het rantsoen van bovenaf eten en dus elke hap nagenoeg gelijk is. Zoals ook is berekend op de laptop van de voeradviseur. De tegenstanders zien nadelen en bestempelen het vaak als "varkensvoer". En maken opmerkingen, zoals "Water in het rantsoen is vragen om broei" of "Ik haal toch juist een droge kuil binnen en dan ga ik er nu water bij doen". Toch zullen de tegenstanders over deze nadelen heen moeten stappen om de kansen er van in te zien. "Zo wordt deze manier van voeren in Denemarken al een paar jaar toegepast en met gewenst resultaat'', zegt Thijs Retra van Agrifirm. "De koeien daar geven veel liters melk en kennen gemiddelde leeftijden van de veestapels die niet onder doen voor Nederlandse begrippen''. Het kunnen selecteren in een rantsoen met melen is natuurlijk nooit wenselijk. Dit heeft altijd een effect op de pH in de pens en is daardoor dus niet gewenst. Het zal de levensduur van de koeien dus zeker niet verlengen.

Positief resultaat bij Baltus

Ook bij de familie Baltus wordt water toegevoegd aan het rantsoen, dit resulteert in gelijkmatig goed verteerde mest, meer liters en hoge gehalten. Ten opzichte van vorig jaar is de 365 dagen productie gestegen met 500 liter per koe naar 10439 kilogram en het eiwitgehalte is gelijk gebleven met 3,47% om 4,38% vet. De laatste MPR was 33 liter met 3,62% eiwit!
Het goed benutten van het ruwvoer is dus net zo belangrijk als het winnen van goed ruwvoer.