Nieuws

Tien jaar NutriProfiel: persoonlijk voedingsadvies helpt patiënt verder

Gepubliceerd op
30 mei 2025

Eind mei bestaat NutriProfiel tien jaar. Deze innovatieve samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) en Wageningen University & Research (WUR) koppelt bloedonderzoek aan persoonlijk voedingsadvies. NutriProfiel is daarmee een uniek voorbeeld van hoe wetenschap en zorgpraktijk samenkomen om voeding concreet onderdeel te maken van de reguliere zorg.

Voedingsadvies op basis van bloedwaarden

“NutriProfiel is uniek, we geven een voedingsadvies bij vitamine-diagnostiek uit het lab. De koppeling van voedingsadvies aan bloedonderzoek voor vitamines doet niemand anders,” vertelt Michiel Balvers, senior onderzoeker vanuit WUR. Op basis van bloedwaarden, zoals vitamine D en B12, ontvangt de patiënt een persoonlijk voedingsadvies. “Huisartsen en medisch specialisten krijgen daarmee een handvat om voeding bespreekbaar te maken in de spreekkamer,” legt NutriProfiel-coördinator Anne Slotegraaf uit.

Eetscore: van bewustwording naar actie

Een belangrijk onderdeel van NutriProfiel is de Eetscore, een wetenschappelijk gevalideerde online vragenlijst die inzicht geeft in iemands voedingspatroon op basis van de Richtlijnen Goede Voeding. “Het invullen van de Eetscore alleen al draagt bij aan bewustwording,” aldus Slotegraaf. “En met het gepersonaliseerde advies kunnen mensen actief aan de slag met hun voeding. Inmiddels hebben al meer dan 12 duizend mensen gebruikgemaakt van zo’n advies.” Balvers vult aan: “Daar ben ik heel trots op, want hiermee maken we echte impact op het gebied van preventie van gezondheidsproblemen. Voeding is immers een groot onderdeel van een gezonde leefstijl.”

In vertrouwen samenwerken

Volgens Balvers is het succes van NutriProfiel mede te danken aan het wederzijds vertrouwen tussen ZGV en WUR: “In het begin kostte het tijd om met elkaar uit te denken hoe dit eruit moest zien. Het systeem koppelt immers complexe IT-structuren en processen, en dat moet resulteren in een vloeiend traject voor zowel patiënt als zorgverlener.” Het is bijzonder dat dit systeem al tien jaar goed functioneert. “Anderen hebben geprobeerd het te kopiëren, maar haken af: het vraagt veel toewijding, expertise en samenwerking.”

Onderdeel van Alliantie Voeding in de Zorg

NutriProfiel is een onderdeel van Stichting Alliantie Voeding in de Zorg waarin verschillende partijen samenwerken aan onderzoek, innovatie en onderwijs voor voedingsadvies voor patiënten. Slotegraaf: “Binnen het NutriProfiel team werken voedingswetenschappers, klinisch chemici, diëtisten en artsen samen. Die samenwerking is uniek, en de rol van Alliantie Voeding in de Zorg als verbinder tussen de partijen is daarin onmisbaar.”

De aanpak laat zien dat voedingsadvies op maat – wetenschappelijk onderbouwd en praktisch toepasbaar – echt impact maakt in de gezondheidszorg van nu én de toekomst.