category_news
MSc-award voor niet-groene oplossing
Hitte in steden is een steeds groter probleem. Een MSc-thesis met een oplossing die niet gebruik maakt van vegetatie won de Folkert Hellinga MSc Award 2024, die op 17 september werd uitgereikt tijdens het symposium Water@WUR.
Extreme warmte in steden, als gevolg van klimaatverandering, is onaangenaam. Maar het kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid en drijft het gebruik van water en elektriciteit op. Vaak wordt vegetatie, bomen en struiken, toegepast om steden te koelen. Maar meer vegetatie aanplanten is niet altijd een optie, stelt Stijn Doelman. Bijvoorbeeld omdat er een parkeergarage ligt onder een plein, of omdat er bestraat oppervlak nodig is.
Koele steen
Doelman deed voor zijn MSc-thesis onderzoek naar een manier om steden te koelen zonder gebruik te maken van vegetatie. Hiervoor is gekeken naar hoe materialen met hitte omgaan. Hij kwam met een uitgebreide lijst van relatief koele materialen en een handleiding hoe die toe te passen zijn. Daarmee heeft hij verschillende concrete ontwerpen gemaakt voor stedelijke gebieden die lastig te vergroenen zijn. Zo ontwierp hij een koelere versie van het Vrijthof, een groot bestraat plein in Maastricht. Ook voor een belangrijke winkelstraat in die stad ontwierp hij een oplossing tegen de warmte: doeken die over de straat gespannen worden en de zon weghouden.
Meer talent
Andere genomineerden voor de Folkert Hellinga MSc-award waren Musadiq Usman, die werkte aan een oplossing voor de plastic vervuiling van rivieren in Afrika, en Sarah-Maria Scheid, die onderzoek deed naar de mogelijkheden om koolstof op te slaan in de bodem door maatregelen in de Duitse landbouw. Sarah-Maria Scheid kreeg de publieksprijs met haar pitch tijdens het symposium. De Folkert Hellinga MSc Award wordt jaarlijks uitgereikt door het Netwerk Land & Water. Dit netwerk organiseert studiebijeenkomsten en excursies en stimuleert het debat over actuele ruimtelijke ontwikkelingen.