Nieuws

Kan low-chill bijdragen aan een fosielvrije aardbeienteelt?

Gepubliceerd op
7 november 2024

De glastuinbouwsector en de overheid hebben samen de intentie afgesproken om in 2040 fossielvrij te telen. Om dit te bereiken zijn er twee sporen nodig: welke alternatieve bronnen zijn beschikbaar en hoe kan het energiegebruik verminderd. Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw onderzoekt zogenoemde Low-chill aardbeien. Deze bieden de mogelijkheid de klimaatstrategie aan te passen en daarmee het energiegebruik te verlagen. Onderzoeker Johanna Bac-Molenaar: “Energiebesparing is goed mogelijk in de teelt van low-chill aardbeien.”

Een belichte jaarrond aardbeiteelt gebruikt tijdens het groeiseizoen veel energie. In een onbelichte low-chill aardbeienteelt is vooral tijdens de eerste drie maanden energie nodig, in deze maanden wordt de plant opgebouwd en komen de trossen die gevormd zijn op het trayveld tot ontwikkeling. WUR onderzocht twee van deze rassen: Inspire & Fandango. Doel van het onderzoek was telen met een lage energie- en CO2-input.

In het onderzoek werd de kas aan het einde van de dag niet afgelucht: de kastemperatuur daalde daardoor langzaam, mede door het gebruik van gesloten schermen, een transparant energie en een aluminium doek. Overdag werd het energiescherm dichtgetrokken bij warmtevraag, wat in combinatie met actieve ontvochtiging zorgde voor een gelijkmatig klimaat.

Aanzienlijke energiebesparing

De productie met deze teeltmethode was goed. En minstens zo belangrijk: de energiebesparing was aanzienlijk. Wel nam de meeldauwdruk naar de zomer toe, doordat de ramen vaker open stonden, en in vochtige nachten ook het vocht in de kas opliep.

Bac-Molenaar: “Energiebesparing is dus goed mogelijk in de teelt van low-chill aardbeien. Door het intensief gebruik van het energiedoek in de donkere maanden scherm je wel wat licht weg en dat resulteert wel in een langzamere gewasopbouw. Het plaatsen van CO2-doseerslangen in het gewas is bij open ramen alleen zeer lokaal positief. Alleen dicht bij het doseergaatje van de zuiver CO2, is de concentratie hoger. Dagverkorting kan de trosinductieperiode verlengen, zolang de etmaal temperaturen niet te veel oplopen.”

Het onderzoek is een Kas als Energiebron-project en ontvangt daarnaast een financiële bijdrage van de Stichting Aardbei Onderzoek. Het scherm wordt gesponsord door Ludvig Svensson.