Nieuws

Innovatieve proefveldbemester voor vloeibare meststoffen

Gepubliceerd op
29 april 2020

Op proefboerderij De Marke in Hengelo (Gld) is op een nieuwe emissiearme proefveldbemester voor vloeibare meststoffen in gebruik genomen. De bemester van Slootsmid is specifiek ontworpen voor het bemesten van proefvakken grasland en kan GPS gestuurd een grote variëteit aan giften van zeer laag tot zeer hoog uiterst nauwkeurig doseren.

De geavanceerde werkbalk en doseringstechniek is direct op de tractor gemonteerd. Het gewicht van de machine blijft hierdoor laag zodat de invloed van rijsporen en verdichting op de proefvelden minimaal is. De werkbalk is in samenspraak met Groot Zevert Vergisting in Beltrum en veldproefexperts van Unifarm van Wageningen University & Research ontwikkeld. Deze is afgelopen maand in recordtempo gerealiseerd in de werkplaats van Slootsmid in Borculo. Deze ontwikkeling is onderdeel van de Regio Deal Kringloop Landbouw Achterhoek en wordt financieel ondersteunt door de Regio Achterhoek en de provincie Gelderland.

Inzet proefveldbemester 

De proefveldbemester zal dit jaar vooral gebruikt worden voor onderzoek van Wageningen University & Research naar de werking van Groene Weide Meststof (GWM). Dit is een duurzame vloeibare meststof gebaseerd op herwonnen mineralen uit overschotten varkensmest. Groot Zevert Vergisting uit Beltrum produceert in haar mineralenfabriek deze meststof. De mineralenfabriek is welke vorig jaar in opdracht van GZV door Nijhuis industries (Doetinchem) gebouwd. De onderzoekers uit Wageningen hebben voor deze studie een groot aantal proefvakken van 3 x 10 meter aangelegd op een graslandperceel van De Marke. In de test wordt de werking van GWM onder veldomstandigheden vergeleken met een aantal andere meststoffen.

Nieuwe bemesters voor vloeibare meststoffen 

Voor de vertaling naar de praktijk is het bij dit soort onderzoek van groot belang dat de bemester precies de gewenste hoeveelheden meststof kan doseren met eenzelfde techniek als in de praktijk wordt gebruikt. De techniek met snijdende wielen en rechthoekige uitstroomopeningen is daarom overgenomen van de dit voorjaar in gebruik genomen GWM graslandbemester van Slootsmid. Deze praktijkmachine met een werkbreedte van 12 meter heeft de afgelopen twee maanden bijna 1000 hectare probleemloos bemest. Slootsmid is inmiddels drie jaar intensief betrokken bij de ontwikkeling van bemesters voor de nieuwe generatie vloeibare meststoffen. Door in deze ontwikkeling voorop te lopen verwacht het bedrijf goed in de behoefte van haar klanten te kunnen voorzien als deze meststoffen worden goedgekeurd door de Europese Unie. Dit zal naar verwachting in het najaar gebeuren.