Software

ExcretieWijzer

De ExcretieWijzer van Wageningen Livestock Research berekent de mestproductie van een melkveestapel volgens de rekenregels van de handreiking bedrijfsspecifieke excretie (BEX).

Wat is de ExcretieWijzer?

Melkveehouders mogen afwijken van de wettelijk vastgestelde excretieforfaits, mits ze dit op de door het ministerie van LNV voorgeschreven manier kunnen aantonen. Dit staat in de handreiking bedrijfsspecifieke excretie (BEX). Onze onderzoekers hebben deze handreiking omgezet in een berekeningstool. De ExcretieWijzer berekent de mestproductie van een melkveestapel volgens de rekenregels van de handreiking.

De ExcretieWijzer is ook een managementinstrument. Bijvoorbeeld om de mestproductie van de veestapel te verlagen. Rantsoenkengetallen geven inzicht in de achtergronden van de berekeningen. Deze gedetailleerde informatie maakt het sturen op het verhogen van de effici├źntie gemakkelijker.

Download de ExcretieWijzer

Zodra u het programma op uw computer hebt geïnstalleerd kunt u direct aan de slag met het invullen van gegevens en het berekenen van de excretie. Klik op de onderstaande knop om de ExcretieWijzer te downloaden. Het bestand 'setup.exe' begint dan met downloaden. Vanuit uw downloadmap kunt u het programma vervolgens installeren op uw computer. Ervaart u een probleem met downloaden? Dan raden we aan om het in een andere browser te proberen.

Download de ExcretieWijzer

Bekijk voorbeelden

Bekijk hieronder voorbeelden van de invoerschermen en het rapport om te zien wat de mogelijkheden zijn van de ExcretieWijzer:

Voorbeeld invoer BEX
Voorbeeld invoer BEX
Voorbeeld invoer BEX

Download oude versies