Nieuws

Vleesverkoop is goed rendabel te maken

Gepubliceerd op
24 juni 2014

Verkoop van vlees van eigen dieren is goed rendabel te maken. Dat is de conclusie die onderzoekers samen met streekproducenten trokken uit interviews en een workshop. Belangrijk is wel een en ander goed te organiseren en door te rekenen. Voor dat laatste is door Wageningen UR een Rekentool ‘Verkoop van vlees van eigen dieren’ ontwikkeld.

Streekproducten en boerderijwinkels hebben een grote marktpotentie. In boerderijwinkels worden nu vooral groenten, fruit, eieren en kaas verkocht. Vlees wordt minder verkocht, laat staan vers vlees. Boeren, tuinders en onderzoekers waren benieuwd: hoe loopt de verkoop van die versproducten, zoals dat vlees van eigen dieren? Wat is het rendement, wat gaat goed en wat kan beter? Streekproducenten werkten mee aan interviews en een workshop. Verkoop van vlees van eigen dieren blijkt goed rendabel te maken. Belangrijk is wel een en ander goed te organiseren en door te rekenen.

Rekentool verkoop van vlees

Voor dat laatste is door Wageningen UR een rekentool ‘Verkoop van vlees van eigen dieren’ ontwikkeld. Deze rekentool is gemaakt om meer inzicht te krijgen in de verkoop van vlees vanaf het eigen bedrijf. De belangrijkste doelstelling is om voor ondernemers en bedrijfsadviseurs helder te krijgen wat de verkoop van (vers) vlees van eigen dieren oplevert. Daarvoor is de rekentool opgebouwd uit vier blokken, namelijk opfok van vee, slacht en transport, vleesproducten per dier en winkelkosten. Bij dit laatste blok wordt berekend hoeveel dieren een ondernemer moet verkopen om een boerderijwinkel rendabel te exploiteren.

Download de rekentool. Het bijbehorende rapport met daarin ervaringen van ondernemers is ook beschikbaar voor download.