Nieuws

Xtra-N moet stikstofbenutting verder te verhogen

Gepubliceerd op
27 februari 2012

Loonbedrijf de Vries en meststoffenleverancier de Samenwerking hebben samen een nieuwe meststof genaamd Xtra-N ontwikkeld. Xtra-N is een vloeibare meststof op basis van spuiwater uit luchtwassers. De meststof bevat 13,5% stikstof en 12,5% zwaveloxide, en is bedoeld om gecombineerd met drijfmest aan te wenden. Op zes bedrijven, waaronder de Koeien & Kansen-bedrijven van Coen Hagoort en Marinus de Vries, wordt in 2012 een proef aangelegd voor de vergelijking van drijfmest met Xtra-N en met drijfmest aangevuld met KAS.

De veldproeven met Xtra-N worden gecoördineerd door VIC Zegveld. Voor beide behandelingen wordt de opbrengst met een proefveldmaaier (de Haldrup) en waar mogelijk met de C-Dax (machine die zonder maaien opbrengst kan schatten). Bij Koeien & Kansen-deelnemer Marinus de Vries in Stolwijk komt bovendien een uitgebreider demoveld, met onder andere ‘nul’-veldje en veldjes bemest met andere meststoffen. Tijdens een open dag ergens tussen de eerste en tweede snede kan iedereen het resultaat komen bekijken.

De bemestingsdemo met Xtra-N is een samenwerkingsverband van melkveehouders, Loonbedrijf De Vries, meststoffenleverancier De Samenwerking, PPP-Agro Advies en Wageningen UR Livestock Research (VIC Zegveld) en met steun van de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard.