Nieuws

Vanggewas onderzaaien geeft op dit moment een beter resultaat

Gepubliceerd op
24 juli 2019

Op het Koeien & Kansen-bedrijf van Mark Pijnenborg wordt dit jaar nauwlettend de groei van onderzaai van een vanggewas onder de mais in de gaten gehouden. Pijnenborg heeft het vanggewas op twee verschillende manieren gezaaid. Hij heeft op twee percelen het vanggewas gelijktijdig gezaaid, terwijl hij op één perceel tussenzaai heeft toegepast. Momenteel lijkt het dat de tussenzaai zich beter ontwikkeld.

Ondanks de beperkte hoeveelheid neerslag in IJsselstein in Noord Limburg staat de mais er goed bij.  ‘’De komende 14 dagen zijn cruciaal voor de verder ontwikkeling van de mais’’, zegt Pijnenborg. Neerslag is zeker gewenst op dit moment om tot een goede kolfzetting te komen.

Vanaf dit jaar is het verplicht het vanggewas voor 1 oktober te zaaien. Om aan deze eis te voldoen heeft Pijnenborg er voor gekozen om het gewas onder de mais te zaaien. Hij heeft op twee percelen het vanggewas tussen de mais gezaaid en op één perceel het vanggewas gelijktijdig met de mais gezaaid.

Resultaten in beeld

Perceel 1. Op dit perceel is het vanggewas gezaaid tussen de maisplanten op 18 juni 2019. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie.

Perceel 2: Op dit perceel is het vanggewas gelijktijdig gezaaid met de mais op 29 april 2019. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie over de ontwikkeling

Perceel 3. Op dit perceel is het vanggewas gelijk met de mais gezaaid. Dit perceel is veel lager gelegen, waardoor het nog geen last heeft gehad van de droogte. De komende weken zijn wel cruciaal voor de ontwikkelingen van de maiskolven op dit perceel. Klik op de afbeeldingen om de ontwikkelingen van het gewas en de mais te volgen.