Nieuws

Strokenmaïs dit jaar slecht?

Gepubliceerd op
17 september 2012

Nee! Hoewel de foto anders suggereert, staat de strokenmaïs bij Koeien & kansen-deelnemer Rijk Baltus in de Wieringermeer er dit jaar fantastisch bij.

Nieuws247-wk38-1.jpg

Rijk schat een veel hogere opbrengst dan vorig jaar, het eerste jaar met de strokenfrees. Wel zijn er nog wat puntjes van aandacht. Zo zijn sommige rijen omgewaaid tijdens de slagregens (41 mm) in de nacht van 30 op 31 augustus. De planten in deze rijen waren minder sterk, waarschijnlijk door een tekort aan stikstof. Hetzelfde zien we in de rij waar het gras niet van was doodgespoten. Lopend door de maïs zien we interessante verschillen.

Zeer grote, donkergroene planten met grote kolven en dikke stammen staan naast dunne stammen en lage planten met een kleine kolf en onderbladen die al verdort zijn of geel worden. Ook dat laatste wijten we aan stikstofgebrek, bijvoorbeeld doordat de plant niet diep genoeg heeft kunnen wortelen. Dit zien we o.a. in een rij die wat dieper ligt. Door de starre constructie van de strokenfrees en het feit dat de rijen ernaast wat hoger liggen, is die rij minder diep gefreesd. De planten zijn lichter van kleur, korter en hebben duidelijk een kleinere kolf dan de rij ernaast. Vijf centimeter dieper frezen maakt dus een groot verschil op deze kleibodem.

Bij het opzoeken van de wortels zien we dat sommige maïsplanten tot wel 40 cm van de stam af wortelen. Deze planten kunnen nu dus ook bij de mest die niet direct in de rij ligt en waar ze bij de start niet bij konden. Ook hier speelt het goed losfrezen van de bodem een rol en het goed neerleggen van de mest. Volgend jaar verwachten we – ijs, wind en weder dienende – dus een nog hogere opbrengst!

Meer informatie bij Thijs Retra.